Direct hulp nodig? Bel of app ons noodnummer.

040-2095020

Dark Web

  • 2 mei, 2022

Kennis over Dark Web: belangrijk voor cyber security

Niet alleen criminelen maken gebruik van het Dark Web: ook cyber security specialisten. Waarom is het zo belangrijk dat zij daar rondkijken?

Het zijn vaak de cyber security specialisten die het onderste uit de kan willen halen die op het Dark Web zitten. Dat heeft alles te maken met wat er op het Dark Web besproken en verkocht wordt. Nee, zelf kopen of verkopen ze niets. Ze kijken alleen. Waarnaar? Daar gaan we dieper op in.

Het Dark Web bevat meer dan alleen handel tussen criminelen. Mensen die waarde hechten aan privacy en/of censuurvrije communicatie maken ook gebruik van het Dark Web. Lees hier meer hierover.
 

Het Dark Web inzetten voor security

Cyberveiligheid en het Dark Web: de tegenstelling kan gevoelsmatig haast niet groter. Toch is het juist dat Dark Web dat cyber security specialisten nóg beter maakt in hun werk. Cybercriminelen delen er nogal wat inside-information. Informatie die voorkomt dat cyber security specialisten achter de feiten aan lopen.
 

Wat is belangrijk is voor cyber security specialisten?

Wat die belangrijke informatie is? Dat varieert van communicatie over (dreigende) threats tot gestolen data. We hebben het een en ander – met uitleg over de relevantie voor cyber security – op een rijtje gezet.
 

Gelekte corporate data

Een datalek of datadiefstal is niet in alle gevallen zichtbaar. Te vaak blijven data breaches onopgemerkt omdat organisaties niet zijn ingericht op detectie. In deze gevallen levert een zoektocht op het Dark Web veel verrassingen op.

Cyber security specialisten zoeken – als het nodig is – naar de naam van een organisatie om te achterhalen of er gevoelige data is gelekt. Dat stelt ze in staat een inventarisering te maken van potentiële threats én daarop in te spelen. Niet alleen om incidenten te voorkomen: het helpt organisaties ook iets te doen tegen dreigende reputatieschade.
 

Wachtwoorden & accounts staan te koop

Niet alleen privé accounts staan te koop: vooral corporate accounts zijn in trek. Denk bijvoorbeeld aan e-mailadressen voor CEO- en CFO-fraude, of de credentials van het adminaccount van een slordige systeembeheerder.  U kunt zich voorstellen dat dat gevaarlijk is.

Ook gelekte privéwachtwoorden van medewerkers vormen een potentieel gevaar. Dit heeft alles te maken met wachtwoordhergebruik. Hackers zijn er goed van op de hoogte dat mensen hun privéwachtwoorden soms ook zakelijk gebruiken.

En… dan zijn er uiteraard nog de gelekte (corporate) PayPal-accounts en zelfs creditcardgegevens. Alle informatie over deze gelekte gegevens maakt het mogelijk een zo precies mogelijke risicoanalyse te maken. Het helpt als het ware ontgrendelde deuren op de digitale bouwtekeningen te markeren.
 

Ransomware as a Service

Waar elke ambacht specialismen heeft, geldt dat ook voor cybercriminaliteit. Tegenwoordig focussen steeds meer bendes zich op één specifieke aanvalsfase. Zo verkopen ze Ransomware as a Service aan (beginnend) cybercriminelen die niet de tools (of zin) hebben om zelf ransomware te ontwikkelen.

Cyber security specialisten nemen via deze weg dit soort malafide software onder de loep. Het is zeer interessant in de gaten te houden wat er op dit gebied allemaal te koop staat op het Dark Web. Dat geeft informatie over hoe toekomstige aanvallen eruit kunnen zien.
 

Toegang tot systemen en endpoints

Waar niet elke cybercrimineel zin heeft in zelf Ransomware ontwikkelen, heeft ook niet iedereen zin om te puzzelen naar toegang tot systemen van organisaties. U raadt het al: ook daar is een markt voor op het Dark Web.

Er zijn bendes die toegang tot netwerken van organisaties verkrijgen zonder zelf een aanval te doen. In plaats daarvan zetten ze de toegang tot organisatie X gewoon te koop. De kopers maken dan van deze toegangspoort gebruik om – bijvoorbeeld – een ransomware-aanval te doen.

Het is belangrijk dat cyber security specialisten op de hoogte zijn van dit soort diensten. Het is nu namelijk een stuk laagdrempeliger een aanval te doen, met meer – of ander soort – aanvallen als gevolg. Belangrijke trends om in de gaten te houden.
 

Hackers inhuren

Voor kwaadwillenden die zelf hun handen niet vuil willen maken, zijn er hackers te huur op het Dark Web. Zij bieden hun diensten aan in ruil voor (nogal wat) geld. Wie wrok koestert naar een concurrent heeft zo de ideale – én illegale – manier om de concurrent te dwarsbomen.
 

Zero-day kwetsbaarheden

Het is niet de vraag of kwetsbaarheden ontstaan, maar wanneer. Microsoft doet niet voor niets aan “Patch Tuesday” om beveiligingsupdates uit te brengen. Dat is broodnodig, want als kwaadwillenden een kwetsbaarheid in software ontdekken voordat er een oplossing is uitgebracht, hebben ze vrij spel voor zero-day aanvallen.

Het Dark Web bulkt van de informatie over zero-day kwetsbaarheden. Cyber security specialist gebruiken deze info om tijdelijke oplossingen voor gevaarlijke kwetsbaarheden te implementeren bij klanten. Zo zijn ze niet volledig kwetsbaar terwijl ze wachten op een patch.
 

Veranderende threats

Het threat-landschap verandert razendsnel. De best mogelijke cyber security is alleen te bereiken met actuele kennis over deze threats. Die kennis is voornamelijk te vinden op het Dark Web. Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Inschrijven nieuwsbrief

Lees ook...

Cyber security

  • 18 apr, 2024

10 WiFi tips: Wat kan een hacker ermee?

Zijn er in Nederland eigenlijk nog wel bedrijven zonder WiFi-netwerken? De friettent? De bakker? Nee, ook die hebben een WiFi…

Lees verder

Detection & Response

  • 9 apr, 2024

Wat is een SOC (Security Operations Center)?

Een Security Operations Center (SOC) is al lang niet meer alleen voor de hele grote jongens. Steeds meer uiteenlopende organisaties…

Lees verder

Threatlandschap

  • 26 mrt, 2024

Hoeveel Smart Home apparaten zijn een poort naar China?

Recent kopte de NOS met “Amerikaanse overheid kan bij e-mail van Nederlandse overheden en kritieke bedrijven”. Het is niet ondenkbaar…

Lees verder

Human Factor

  • 25 feb, 2024

90% van werknemers neemt bewust beveiligingsrisico’s

De mens als belangrijke factor binnen de cyber security is op zichzelf niets nieuws: met social engineering spelen hackers al decennia lang in op…

Lees verder

Uw cyber security bespreken en advies ontvangen?

Afspraak maken

Vragen over cyber security? Bel ons vrijblijvend op:

Afspraak maken

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Privacy policy*