Direct hulp nodig? Bel of app ons noodnummer.

040-2095020

Aanvallers

  • 24 aug, 2020

Wat is het Dark Web? En hoe fout is het?

Het dark web is en blijft een onderwerp dat voor spanning en sensatie zorgt. Maar ook veel vragen. Wat is het dark web precies? Waar zit de ingang? Wat gebeurt er allemaal op het dark web? Is het illegaal? In dit artikel nemen we u mee in het dark web en schijnen we er eens een keer wat licht op.

Voordat we in de donkere diepten van het dark web duiken, eerst wat meer info over een ander internetfamilielid: het deep web. Want wanneer het over het dark web gaat, worden de termen dark en deep web vaak door elkaar gebruikt.

Het verschil tussen dark web en deep web

Als we het hebben over het internet, hebben we te maken met o.a. het surface web, deep web en dark web. Het surface web bestaat uit pagina’s die voor iedereen toegankelijk zijn. Bij het deep web en dark web zit dat anders.

Wat is het deep web?

Het deep web bestaat uit alle webpagina’s die niet in de indexen van zoekmachines staan. Ze zijn onzichtbaar voor zoekmachines omdat ze deze pagina’s niet mogen of kunnen indexeren. Toch is het deep web voor velen toegankelijk: waarschijnlijk heeft u zelf al eens een deep web pagina bezocht zonder dat u het door had.

Denk aan websiteonderdelen die alleen beschikbaar zijn wanneer u inlogt met een account. Of aan andere pagina’s waarbij websitebeheerders hebben aangegeven dat zoekmachines ze niet mogen weergeven. Bijvoorbeeld speciale aanbiedingen van webwinkels met een exclusieve directe link naar de pagina met deze persoonlijke deal.

Wanneer u op deze deal zoekt in een zoekmachine en niets vindt, dan heeft u waarschijnlijk te maken met een stukje deep web. De webwinkel heeft de pagina bewust niet laten indexeren, zodat de speciale aanbieding niet voor iedereen toegankelijk is, maar enkel trouwe klanten zoals u.

Wat is het dark web?

De gemiddelde gebruiker zit dagelijks op het deep web zonder hier ooit bij stil te staan. Wanneer iemand daarentegen gebruik maakt van het dark web, dan is dit vrijwel altijd bewust. Het dark web is namelijk niet toegankelijk via conventionele browsers zoals Google Chrome of Safari. Daar zijn wat extra stappen voor nodig.

Het dark web is onderdeel van het deep web, maar het deep web is dus niet per definitie dark web.

Dark Web

  • 2 mei, 2022

Kennis over Dark Web: belangrijk voor cyber security

Lees verder

Toegang tot het dark web

Ondanks dat het dark web onderdeel is van het deep web, is er speciale software, configuratie en/of toegang nodig om bij het dark web te komen. En dan heeft u niet eens toegang tot het volledige dark web. Er is namelijk niet één groot dark web, maar het bestaat uit kleinere netwerken van servers die beschikbaar zijn.

Als iemand bijvoorbeeld de Tor (The Onion Routing) browser configureert en gebruikt, dan heeft hij/zij toegang tot de servers die via dit Tor netwerk beschikbaar zijn.  Met deze browser kan dezelfde persoon niet bij de servers die beschikbaar zijn via het I2P (The Invisible Internet Project) netwerk. Voor die servers moet men dus weer andere software, specifiek voor dit I2P netwerk downloaden en configureren. Het is onder andere deze fragmentatie die het lastig maakt om het dark web goed inzichtelijk te krijgen.

Zoekmachines voor het dark web

Er bestaan wel zoekmachines voor het dark web: bijvoorbeeld het Tor-netwerk. In theorie is het dark web gewoon op een soort gelijke manier te indexeren als het traditionele web. In de praktijk is het alleen niet zo eenvoudig. Zoals ik net benoemde, is goed inzicht krijgen hoe het dark web in elkaar zit lastig. En wel om – onder andere – deze redenen:

  • Binnen het dark web linken weinig sites naar elkaar. Een zoekmachine kan dus niet zomaar van pagina naar pagina ‘springen’ om nieuwe pagina’s te ontdekken.
  • Men heeft speciale software nodig voor elke stukje dark web. Zo is er andere software nodig voor Tor dan bijvoorbeeld I2P.
  • Er is geen centrale plek om alle dark web servers op te vragen, zoals bij het traditionele web wel enigszins mogelijk is. Zo zijn er geen publieke DNS servers voor TOR. Onderwater wordt wel DNS gebruikt, maar vanwege de beveiliging van de anonimiteit van gebruikers en servers is het achterhalen van IP-adressen niet rechtstreeks mogelijk.

Kortom: de manier waarop het netwerk opgezet is maakt het inzichtelijk krijgen van het dark web voor zoekmachines niet onmogelijk, maar wel een stuk lastiger.

Waarom kiezen gebruikers voor het dark web?

Veel dark web software is ontwikkeld omdat de makers privacy, anonimiteit en vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel hebben staan. De gebruikers van het dark web willen dan ook vaak censuur omzeilen.

Denk aan personen die gevoelige zaken rapporteren of communiceren met met bronnen die niet openlijk gevoelige informatie kunnen delen. Bijvoorbeeld journalisten of whistleblowers. En wat dacht u van activisten? Het dark web verkleint het risico dat ze achtervolgd worden vanwege hun controversiële uitspraken.

De donkere kant van het dark web

Het dark web is vrij van censuur en volledig anoniem: dat kan in sommige situaties voordelig uitpakken. Toch zit er ook een donkere kant aan het dark web. De anonimiteit brengt niet altijd het beste uit gebruikers naar voren. Het dark web wordt ook gebruikt voor criminele praktijken zoals:

  • Mensensmokkel
  • Kinderpornografie
  • Handel in illegale producten (bijvoorbeeld drugs, wapens of malware)
  • Verkoop van data zoals gelekte persoonsgegevens

Dit soort activiteiten zorgen voor de rare nasmaak die velen ervaren bij een gesprek over het dark web. Dit is ook de meest bekende kant van het dark web.

Dark web: is het illegaal?

In principe is er niets verkeerds of illegaal aan de techniek van het dark web. Tor bouwt niet een netwerk om drugshandel te faciliteren, maar om een anoniem platform dat vrij is van censuur aan te bieden. In theorie is daar niets mis mee dus.

In de praktijk brengt deze anonimiteit helaas wel met zich mee dat illegale activiteiten eenvoudiger onder de radar blijven. Terwijl de bekende en onschuldige DuckDuckGo ook een Tor-versie aanbiedt om privacy en anonimiteit te waarborgen, zijn (cyber)criminelen ondertussen vrolijk op andere delen van het dark web actief. Dat maakt het lastig een hard waardeoordeel vast te hangen aan het dark web.

Een duaal verhaal dus.

Inschrijven nieuwsbrief

Lees ook...

Threatlandschap

  • 26 mrt, 2024

Hoeveel smarthome apparaten zijn een poort naar China?

Recent kopte de NOS met “Amerikaanse overheid kan bij e-mail van Nederlandse overheden en kritieke bedrijven”. Het is niet ondenkbaar…

Lees verder

Human Factor

  • 25 feb, 2024

90% van werknemers neemt bewust beveiligingsrisico’s

De mens als belangrijke factor binnen de cyber security is op zichzelf niets nieuws: met social engineering spelen hackers al decennia lang in op…

Lees verder

AI

  • 20 feb, 2024

Hoe AI onze online anonimiteit op het spel kan zetten

Alexander Klöpping en Wietse Hage hebben een podcast over Kunstmatige Intelligentie: Poki. En zoals ze zelf zeggen stappen ze soms…

Lees verder

Website security

  • 8 feb, 2024

Webapplicatie security: wat is de OWASP Top 10?

Wie zich verdiept in het verbeteren van de beveiliging van webapplicaties is als het goed is de OWASP Top 10…

Lees verder

Uw cyber security bespreken en advies ontvangen?

Afspraak maken

Vragen over cyber security? Bel ons vrijblijvend op:

Afspraak maken

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Privacy policy*