Direct hulp nodig? Bel of app ons noodnummer.

040-2095020

Cyber security

  • 2 jul, 2024

Second opinion in de cybersecurity

Bij zakelijke relaties denkt niemand snel aan een second opinion. Terwijl we bij de dokter er wel sneller een aanvragen. Zeker als er twijfel is over gezondheidsrisico’s willen we zeker zijn van een goede diagnose. Zodat we op tijd juiste behandeling krijgen. Logisch dat we die zekerheid willen. Het gaat wel om onze gezondheid. 

Maar ook als het gaat om cyberveiligheid, is een second opinion net zo gegrond. Zoals er van een medische diagnose veel afhangt, is dat ook bij cybersecurity. Een second opinion is niet direct teken van wantrouwen tegenover de huidige leverancier. Of naar uw eigen kunde en beslissingen als – bijvoorbeeld – IT-manager. Het is hoofdzakelijk een risico verlagende zet.

Wat mag ik verwachten van een second opinion?

Een second opinion biedt een onpartijdige en externe evaluatie van de bestaande cybersecurity strategieën, los van bestaande leveranciersrelaties of technologische voorkeuren.
Externe input om de effectiviteit van hun huidige cybersecurity maatregelen te beoordelen dus. Het biedt:

1. Beheersing van risico’s

Door een onafhankelijke evaluatie in de vorm van een second opinion uit te voeren, komen potentiële risico’s eerder aan het ligt. De kans dat iets blijft liggen is kleiner. Want meer ogen hebben ernaar gekeken. Dat verlaagt het risiconiveau aanzienlijk.

2. Onafhankelijke blik

Een second opinion biedt een objectieve beoordeling van de cyberveiligheid van de huidige IT-omgeving. Hierdoor kunnen organisaties een duidelijk beeld krijgen van waar ze staan. Het kan bevestigen dat ze goed bezig zijn. Of brengt juist blinde vlekken aan het licht.

3. Cybersecurity expertise

Een second opinion van een externe cybersecurity partij kan ook juist ontbrekende kennis aanvullen. Misschien regelt uw IT-team de cybersecurity zoveel mogelijk zelf, maar willen ze wel tips vanuit een cybersecurity professional. Vooral bij complexe vraagstukken is een cyber expert die onafhankelijk meekijkt handig.

4. Zin in innovatie

Leuke bijkomstigheid: een second opinion stimuleert innovatie. De kijk van een ander kan als een stimulerende frisse wind werken. Eentje die de zin om weer te innoveren en nog beter te worden, aanwakkert. 

Hoe pakt u een second opinion aan?

Het aanvragen van een second opinion klinkt spannender dan het in de praktijk is. U mag ervan uitgaan dat er met een nuchtere en realistische blik naar uw vraagstuk gekeken wordt. Maar hou wel met het onderstaande rekening:

1. Stel (samen) een doel

Waarschijnlijk weet u al waarom u de second opinion wil. Misschien is er twijfel. Misschien wilt u gewoon extra zekerheid en risicobeheersing. Maar: bepaal duidelijk op welke aspecten u een second opinion wil. En welke doelstellingen u ermee wil bereiken. Dit kan samen met de partij die de second opinion uitvoert.

Nieuws

  • 21 apr, 2024

Cybersecurity wet NIS 2

Lees verder

2. Selecteer een onafhankelijke partij

Onderzoek wel de onafhankelijkheid van een partij. Het laatste wat u wil is een second opinion van iemand die u vooral cybersecurity oplossingen van andere merken aan wil leveren. Zorg er dus voor dat ze onafhankelijk zijn. Dat ze geen belangenconflicten hebben met bijvoorbeeld uw huidige leverancier. Neem eventueel uw huidige leverancier ook mee in de reden dat u voor een second opinion kiest.

3. Aanbevelingen en advies

Bespreek de bevindingen en aanbevelingen met uw interne team. Het liefst samen met de partij die de second opinion heeft uitgevoerd. Gebruik deze informatie om weloverwogen beslissingen te nemen voor de toekomst. Zodat uw second opinion ook echt zorgt voor minder risico’s in de toekomst.

Een second opinion van IP4Sure

Onze cybersecurity consultants denken op de lange of op korte termijn mee met uw organisatie. Zij kijken met een frisse blik naar uw cybersecurity. Zeker tijdens een second opinion geven ze onafhankelijk advies. Hun enige doel: uw cyberveiligheid echt verhogen, met aandacht voor uw organisatiespecifieke cybersecurity risico’s. 

Meer weten over het samenwerken met een cybersecurity consultant van IP4Sure? Of direct een second opinion aanvragen? Neem hier contact met ons op. 

Inschrijven nieuwsbrief

Lees ook...

Human Factor

  • 17 jul, 2024

Nederlandse (en Engelse) podcasts over hacken en cybersecurity

Welke cybersecurity podcasts zijn nu echt het luisteren waard? Of het nu voor onderweg is of voor in de vrije…

Lees verder

Cyber security

  • 9 jul, 2024

Dit zijn volgens ons must-reads voor elke IT-professional en ondernemer

Voor veel mensen is de vakantieperiode hét moment om een boek op te pakken: waarom niet meteen lezen over cyber…

Lees verder

Pentest

  • 20 jun, 2024

Wat hacken met stalken gemeen heeft

Hackers maken organisaties en individuen het leven zuur. Ransomware, malware, spyware: ze hebben van alles in huis om apparaten en…

Lees verder

Interview

  • 4 jun, 2024

Paleis Het Loo over cyber security: “De mens heeft een cruciale rol”

Een bezoek aan het 17e eeuwse Paleis Het Loo belooft een onvergetelijke ervaring te zijn die je onderdompelt in het…

Lees verder

Uw cyber security bespreken en advies ontvangen?

Afspraak maken

Vragen over cyber security? Bel ons vrijblijvend op:

Afspraak maken

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Privacy policy*