Direct hulp nodig? Bel of app ons noodnummer.

040-2095020

Aanvallers

  • 11 mei, 2020

Wat is datadiefstal? En hoe voorkomt u data theft door personeel?

Bij datadiefstal (ook wel data theft) denkt men al snel aan hackers die met aanvallen bij gevoelige data proberen te komen. Maar wist u dat data theft niet alleen van buitenaf plaats hoeft te vinden?

Datadiefstal door personeel is net zo goed een veelvoorkomend probleem. Hoe groot is de kans dat u risico loopt op data theft door medewerkers? En is deze vorm van datadiefstal goed te voorkomen?
 

Wat is datadiefstal?

Datadiefstal (of data theft) is het stelen van digitale informatie die opgeslagen staat op de computer, harddisk of server van het slachtoffer. Het gaat hierbij vooral om data met vertrouwelijke informatie. Bijvoorbeeld gevoelige bedrijfsdocumenten of klantgegevens. De gevolgen van datadiefstal kunnen groot zijn: denk aan geheime gegevens die bij de concurrent terecht komen of persoonsgegevens die door cybercriminelen worden misbruikt.
 

Datadiefstal door een medewerker en diefstal door een hacker

De kans dat een medewerker data steelt is nog groter dan dat een hacker dat doet. Hoe dat kan? Hackers moeten eerst van buitenaf binnen zien te komen door – bijvoorbeeld – via phishing inloggegevens te bemachtigen. Een medewerker? Die zit al binnen. Voor hem of haar zit de uitdaging hem enkel nog in het ongezien wegloodsen van de gegevens, niet in het binnendringen.

Nu hebben de meeste medewerkers geen reden om data te stelen van hun baas. Maar is een relatie door de jaren heen wankel geworden? Dan kan de medewerker in de verleiding komen data door te sluizen naar hun nieuwe werkgever. Een bedrijfsconflict kan helaas altijd ontstaan: ook binnen uw bedrijf. Ben dus zeker alert op de risico’s. Er hoeft maar één medewerker data weg te sluizen en u zit met grote schade.
 

Is datadiefstal te voorkomen?

Gelukkig bent u niet geheel overgeleverd aan de welwillendheid van uw personeel. Een aantal jaar geleden werd er nog geroepen dat er vrij weinig te doen is aan datadiefstal door medewerkers. Tegenwoordig zit de vork anders in de steel. Ja, het blijft een gecompliceerd probleem. Maar er zijn manieren om medewerkers op tijd te betrappen.

Een tijd geleden heeft ons Cyberlab-team een organisatie nog geholpen op het gebied van datadiefstal door personeel. Om u een idee te geven van hoe datadiefstal door personeel eruit kan zien, delen we dit verhaal:
 

Dubieuze hoeveelheid datatraffic

De organisatie maakte gebruik van een Firewall die in een maandelijkse rapportage liet zien dat er data was verstuurd naar een extern domein. Het ging om honderden Gb’s. Een raadselachtige situatie. Het bedrijf kon geen verklaring geven voor deze verdachte activiteit en schakelde Cyberlab in voor onderzoek.
 

Hun geluk: InsightIDR

Ze hadden één groot geluk: doordat ze net bezig waren met een Proof of Concept van InsightIDR, had ons team veel meer logging dan zonder InsightIDR. Die logging is essentieel in het onderzoeken van dit soort kwesties. Het was dan ook een redding, want dankzij die logging wist het Cyberlab-team snel te achterhalen vanuit welk account die data werd weggesluisd. Ook de server en tijdstip van het voorval waren bekend.

Lees hier meer over InsightIDR.

Het kwam erop neer dat de data vanaf het account in kwestie naar een cloudservice is gesluisd. De eigenaar van dit account zou toevallig binnenkort uit dienst gaan. Uiteraard is er geen zekerheid dat de eigenaar van dit account hierachter zit. Tenslotte komt het ook wel eens voor dat accounts gehackt raken en derden er gebruik van maken. Wel hadden we met de logging feitelijk bewezen dat dit specifieke account de bron van de datadiefstal was: een aanknopingspunt.
 

Hoe het bewijsmateriaal leidde tot de verantwoordelijke

Het was aan de directie om te bepalen wat voor stappen ze gingen ondernemen. Cyberlab levert tenslotte enkel de digitale feiten rondom accounts, maar kan geen uitspraken doen over de betrokkenheid van fysieke personen.

Uiteindelijk koos de directie ervoor het gesprek met de eigenaar van het account aan te gaan. Die gaf – na het voorleggen van wat bewijsmateriaal – schoorvoetend aan dat hij de data had willen back-uppen voor zichzelf. Het ging alleen om wel heel erg veel data, dus het is maar de vraag of dit puur voor privégebruik was.

Jammer genoeg was de organisatie op dat moment nog geen volledige klant bij IP4Sure. Als dat wel het geval was geweest, hadden we al andere maatregelen kunnen implementeren die nog meer helderheid hadden gegeven. Nu was bijvoorbeeld nog onbekend om welke data het precies ging.
 

Belangrijk: bewaar logging en audits

In ieder geval is er op tijd achterhaald wie achter de data theft zat, nog voordat deze persoon uit dienst ging. Dat geeft maar aan hoe belangrijk het is dat u logging en audits altijd bewaart! Nu heeft de directie nodige stappen kunnen ondernemen binnen de organisatie.
 

Datalekken vaak door personeel

Datadiefstal door eigen personeel: het is een belangrijk risico om als organisatie alert op te zijn. Tot op heden is het grootste deel van de data die gelekt wordt te wijten aan medewerkers. In bovenstaande voorbeeld was dit met voorbedachte rade, maar in veel gevallen gebeurt het ook onbewust. Kijk daarom wat voor maatregelen u kunt treffen om schade door data theft te voorkomen.

Hulp bij het verkleinen van het risico op datadiefstal en het vergroten van de pakkans? We denken graag vrijblijvend met u mee, dus neem zeker contact op om te informeren over de mogelijkheden.

Inschrijven nieuwsbrief

Lees ook...

Threatlandschap

  • 26 mrt, 2024

Hoeveel smarthome apparaten zijn een poort naar China?

Recent kopte de NOS met “Amerikaanse overheid kan bij e-mail van Nederlandse overheden en kritieke bedrijven”. Het is niet ondenkbaar…

Lees verder

Human Factor

  • 25 feb, 2024

90% van werknemers neemt bewust beveiligingsrisico’s

De mens als belangrijke factor binnen de cyber security is op zichzelf niets nieuws: met social engineering spelen hackers al decennia lang in op…

Lees verder

AI

  • 20 feb, 2024

Hoe AI onze online anonimiteit op het spel kan zetten

Alexander Klöpping en Wietse Hage hebben een podcast over Kunstmatige Intelligentie: Poki. En zoals ze zelf zeggen stappen ze soms…

Lees verder

Website security

  • 8 feb, 2024

Webapplicatie security: wat is de OWASP Top 10?

Wie zich verdiept in het verbeteren van de beveiliging van webapplicaties is als het goed is de OWASP Top 10…

Lees verder

Uw cyber security bespreken en advies ontvangen?

Afspraak maken

Vragen over cyber security? Bel ons vrijblijvend op:

Afspraak maken

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Privacy policy*