Direct hulp nodig? Bel of app ons noodnummer.

040-2095020

Trends

  • 20 dec, 2021

Cyber security trends 2022: het threatlandschap

De kwetsbaarheid van Apache Log4j waarmee we 2021 afsluiten, benadrukt een ontwikkeling die al langer gaande is. Namelijk de enorme toename in het aantal cyberaanvallen. Waar gaan we in 2022 naartoe?

Met wekelijks 446 getroffen bedrijven in Nederland, hebben we in 2021 te maken gehad met een aanvalsstijging van 86 procent ten opzichte van vorig jaar. Check Point voorspelt dat deze stijging niet zomaar stagneert. Wat betekent dat voor het threatlandschap in 2022?
In de komende artikelen highlighten we de trendontwikkelingen op het gebied van cyber security uitdagingen, dreigingen én oplossingen.
 

Trends in het threatlandschap

Dat de cyberdreiging groeit, is duidelijk te zien in de cijfers. Maar hoe zien die threats eruit? Wat zijn de dreigingen waar we in 2022 extra rekening mee moeten (blijven) houden?
 

1. Minder getalenteerde aanvallers net zo gevaarlijk

De meesten zijn vast al bekend met Software-as-a-service (SaaS). In de wereld van cyberaanvallen bestaat er tegenwoordig ook zoiets als Ransomware-as-a-service (RaaS). Ransomwareontwikkelaars bieden ransomwaretools aan in abonnementsvorm, waarbij ze een percentage opeisen op de losgeldsom.

RaaS maakt het uitvoeren van een ransomware-aanval toegankelijker dan ooit, ook voor minder getalenteerde aanvallers. Dat is een gevaarlijke combinatie met Initial Access Brokers: partijen die toegang tot organisaties verkopen (vaak verkregen met Brute Force Attacks). Alles bij elkaar maakt het uitvoeren van een ransomware-aanval té makkelijk. Het logische gevolg? Een blijvende stijging in het aantal ransomware-aanvallen.
 

2. Meer druk op slachtoffers

Er is ook een verwachting (onderschreven door onderzoekers van Sophos) dat aanvallers meer druk gaan leggen op slachtoffers om ze losgeld te laten betalen. Bijvoorbeeld met nog meer dreigmails- telefoontjes, of zelfs DDoS aanvallen. Alles om het slachtoffer onder druk te zetten.
 

3. Sneller misbruik van kwetsbaarheden

Dat er tegenwoordig zelfs pubers worden opgepakt voor cybercrime, geeft aan dat aanvalsmethoden – zoals we hierboven al omschreven – steeds toegankelijker zijn. Hoe lager de drempel, hoe meer aanvallen. We hebben nu al gezien hoe snel een kwetsbaarheid (Log4j) massaal wordt besprongen door cybercriminelen. Gelaagde beveiliging én er op tijd bij zijn is belangrijker dan ooit. In het volgende artikel gaan we daar dieper op in.
 

4. Supplychain aanvallen blijven toenemen

De afgelopen tijd kwamen aanvallen op distributietketens al steeds vaker voor. Dat gaat in 2022 niet anders zijn. Zolang aanvallers gaten in de muren van toeleveranciers van doelwitbedrijven blijven vinden, is het een lucratieve aanpak. Lees hier meer over supply chain attacks.
 

5. Ontwikkelingen in de AI vallen aanvallers ook op

Iets verder op de horizon ligt tot slot de volgende ontwikkeling: aanvallen met AI in de hoofdrol. Denk hierbij aan het inzetten van bijvoorbeeld deepfake technologie, of AI phishingacties waarbij nóg moeilijker te achterhalen is of een mail echt of nep is. Met de huidige ontwikkeling op het gebied van AI zijn er een tal van toepassingen te bedenken die voor aanvallers interessant kunnen zijn. Die bedenken zij zelf ook. Iets om in de gaten te houden dus.
 

6. Social engineering & fake news

Aan het begin van de pandemie schreven we al een artikel over hoe aanvallers de onrust en hunkering naar informatie inzetten in hun phishingacties. Ze trekken slachtoffers aan met “informatie” over de pandemie. Omdat deze social engineering aanvallen nog steeds vaak succesvol blijken, is deze trend nog altijd gaande. Gelukkig zijn er methoden om uw organisatie te beschermen tegen dit soort aanvallen (of ze nu gelinkt zijn aan de pandemie of niet).
 

7. Aanvallers verplaatsen mee naar de cloud

Vorig jaar stipten we dit punt ook al aan: onze ‘massale’ verplaatsing naar de cloud, wordt op de voet gevolgd door aanvallers. In de praktijk richten ze hun pijlen – onder andere – op kwetsbaarheden in microdiensten. Die microservice-architectuur is populair bij cloudontwikkelaars. Aanvallen op die architecturen zijn vaak grootschalig.
 

8. Overige cyber security trends

Verder is het interessant te benoemen dat aanvallers waarschijnlijk steeds directer op het geld af gaan duiken. Denk hierbij bijvoorbeeld het misbruiken van mobiele (crypto)wallets. Daarnaast is het – zeker in een polariserende samenleving – nog altijd niet ondenkbaar dat cyberaanvallen steeds vaker een activistisch randje krijgen.
 

Trends in het securitylandschap

Niet alleen aanvallers blijven inventief, cybersecurity experts & ontwikkelaars ook. In het nieuwe jaar gaan we in deel 2 van dit artikel dieper in op de trends aan de beveiligingskant. Ook daarin zit beweging. En dat is nodig ook: want een dynamisch threatlandschap vraagt om een dynamische verdediging.
 

Nu al informatie over de verdediging?

Roepen deze ontwikkelingen in het threatlandschap vragen op? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Inschrijven nieuwsbrief

Lees ook...

Pentest

  • 20 jun, 2024

Wat hacken met stalken gemeen heeft

Hackers maken organisaties en individuen het leven zuur. Ransomware, malware, spyware: ze hebben van alles in huis om apparaten en…

Lees verder

Interview

  • 4 jun, 2024

Paleis Het Loo over cyber security: “De mens heeft een cruciale rol”

Een bezoek aan het 17e eeuwse Paleis Het Loo belooft een onvergetelijke ervaring te zijn die je onderdompelt in het…

Lees verder

Cyber security

  • 30 mei, 2024

Een betere positie in de IT-markt door cyber security samenwerking

IT-leveranciers staan voor de uitdaging om functionele maar ook veilige oplossingen te bieden. Wat doet u met cyber security vraagstukken…

Lees verder

Nieuws

  • 21 apr, 2024

De cyber security wet NIS 2

Digitalisering maakt ongelofelijk veel mogelijk. Overheden realiseren zich alleen ook dat het – met name essentiële – sectoren kwetsbaar maakt….

Lees verder

Uw cyber security bespreken en advies ontvangen?

Afspraak maken

Vragen over cyber security? Bel ons vrijblijvend op:

Afspraak maken

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Privacy policy*