Direct hulp nodig? Bel of app ons noodnummer.

040-2095020

Uncategorized

  • 8 mrt, 2021

Wat is IT Security? En is InfoSec hetzelfde?

IT Security en Informatiebeveiliging: het klinkt ongeveer hetzelfde. Tenslotte hebben ze beiden het doel gevoelige gegevens te beschermen tegen datalekken. Toch zijn ze niet identiek.

Het belang van data bescherming

Anno 2021 is het eigenlijk niet meer nodig uit te leggen waarom IT Security en Informatiebeveiliging zo belangrijk zijn. De waarde van data is tenslotte groter dan ooit: criminelen leggen hun handen dus maar al te graag op vertrouwelijke (persoons)gegevens.

Daarnaast heeft de aangescherpte wet AVG de plicht om klantgegevens te beschermen nog zwaarwegender gemaakt. De gevolgen van een datalek zijn daarmee zelden nog te overzien. Met IT-Security en Informatiebeveiliging voorkomt u dat derden de kans hebben in de buurt van vertrouwelijke bestanden te komen.
 

IT Security & InfoSec: de verschillen

De twee methodes focussen zich op hetzelfde: het veilig stellen van uw data. Datalekken of datadiefstal voorkomen. Toch hebben we het niet over dezelfde aanpakken. Dat is wat IT-Security van Informatiebeveiliging onderscheidt: de werkwijze en focus.
 

Wat is Informatiebeveiliging?

Binnen een organisatie is vaak enorm veel data te vinden. Vroeger was alles te vinden in dossierkasten, mappen en notitieboekjes. Tegenwoordig staat het merendeel digitaal opgeslagen. Informatiebeveiliging stamt al uit de tijd dat data nog niet op een harde schijf stond. De term refereert naar de bescherming van informatie in zijn geheel. Informatiebeveiliging benadert databescherming onder anderen vanuit een procesmatige hoek. Zo is de welbekende “Clean Desk Policy” geboren in de informatiebeveiliging-wieg.
 

Wat is IT Security?

IT-Security richt zich op het veilig stellen van digitale gegevens (met behulp van techniek). Computernetwerk security dus. Een IT Security expert inventariseert waar welke digitale data staat opgeslagen, wie erbij kan en hoe kwetsbaar het is. Aan de hand daarvan implementeert de expert oplossingen die uw organisatie beschermen tegen digitale datadiefstal of andere vormen van cybercrime.

Een expert in informatiebeveiliging is niet per definitie ook een IT Security expert. Maar er zijn wel plekken waarin IT-Security en InfoSec overlappen. Zo neemt een IT-Security expert vaak de toegankelijkheid van bijvoorbeeld een serverruimte mee in de risico-analyse. De fysieke beveiliging van deze plek, waarborgt de veiligheid van de digitaal opgeslagen data.
 

Dezelfde basisvraagstukken

Hoe kwalificeren we welke data het meest belangrijk is voor ons als bedrijf? En hoe beveiligen we die data?  Het komt erop neer dat IT Security en InfoSec zich beiden richten op het veilig stellen van belangrijke data. Het is dus niet gek dat allebei de termen over de tafel vliegen wanneer u in gesprek bent met een cybersecurity expert.
 

De groeiende rol van IT Security

Hackers zijn actiever dan ooit. Organisaties moeten tegenwoordig niet alleen zorgen voor sterke fysieke beveiliging, maar ook een solide digitale omheining. Écht goede digitale bescherming is echter ingewikkeld. Dat maakt IT Security een belangrijk specialisme.

Het digitale landschap verandert sneller dan ooit: IT Security experts blijven daarom continu op de hoogte van deze veranderingen. Zo helpen ze organisaties met het tegenhouden van online bedreigingen die de veiligheid van uw data in gevaar brengen.
 

De IT Security subtypen

Binnen de IT Security kennen we een aantal subtypen: internet security, netwerk security, endpoint security, cloud security en app security. Zoals de namen al doen vermoeden richten ze zich op de beveiliging van verschillende onderdelen binnen uw digitale infrastructuur.
 

Internet beveiliging

Dit security subtype richt zich – u raadt het al – op de bescherming van informatie die verzonden en ontvangen wordt via het internet. Denk hierbij aan verkeer via browsers, maar ook aan webgebaseerde toepassingen. Internet security oplossingen controleren internetverkeer op ongewenste zaken zoals malware: firewalls en anti-malwaresoftware zijn goede voorbeelden van deze oplossingen.

Netwerk beveiliging

Niemand wil (kwaadwillende) ongeautoriseerde gebruikers op zijn netwerk. Netwerk security voorkomt dat de betrouwbaarheid en integriteit van uw netwerk gewaarborgd blijft door te voorkomen dat hackers toegang krijgen. Want krijgt een hacker toegang? Dan heeft hij ook toegang tot vertrouwelijke gegevens en zijn ze in staat van binnenuit uw organisatie negatief te beïnvloeden.

Endpoint beveiliging

Hoe meer endpoints (apparaten), hoe uitdagender het veiligstellen van een netwerk is. Endpoint security richt zich op bescherming op apparaatniveau. Vaak is een organisatie verbonden met meer apparaten dan u in de eerste instantie denkt. Smartphone, laptops en computers: het zijn allemaal endpoints. Endpoint security voorkomt dat deze apparaten verbinding maken met andere netwerken die potentieel een bedreiging vormen.

Cloud beveiliging

Dan hebben we nog cloud security: het subtype dat vooral het laatste jaar flink gegroeid is. We werken steeds meer vanuit de cloud. Dat maakt organisaties flexibel, maar ook kwetsbaar. Gebruikers maken direct verbinding met het internet, zonder de traditionele bescherming van de security stack. Het gebruiken van SaaS-software kent risico’s: cloud security vangt deze zoveel mogelijk op. Dat is nodig, want door het Shared Responsibility Model bent u als organisatie ook aansprakelijk wanneer er iets mis gaat.

App beveiliging

Afsluitend is er nog security op applicatie-niveau. Websites en applicaties zijn vaak kwetsbaar voor aanvallers. Het is daarom belangrijk dat al bij het programmeren rekening wordt gehouden met security. En is dat niet gebeurd? Specialisten in app security adviseren hoe dan ook uw (web)applicaties regelmatig te laten controleren op kwetsbaarheden. Bijvoorbeeld met een pentest.
 

IT Security: spreek een expert

Heeft u vragen over informatiebeveiliging of IT Security? Of wilt u graag advies over het beveiligen van de digitale infrastructuur van uw organisatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en spreek met één van onze experts. IP4Sure helpt uw cybersecurity naar een hoger niveau te tillen.

Inschrijven nieuwsbrief

Lees ook...

Cyber security

  • 5 dec, 2024

Dit is Zero Trust Network Access (ZTNA)

Stel: u heeft een ticket voor een museum vol met legacy tech. Bij de ingang controleert een beveiliger streng, ondanks…

Lees verder

Aanvallers

  • 26 nov, 2024

Zo blijven hackers onzichtbaar & dit kan u eraan doen

Hackers willen niet gezien worden. Want ja, als iemand ze te vroeg ontdekt, dan is het meestal einde oefening. Maar…

Lees verder

Website security

  • 1 okt, 2024

Wat is security.txt en waarom is het handig?

Sommige beveiligingsmaatregelen kosten zo weinig moeite of geld, dat het enkel een kwestie van doen is. Security.txt is daar één…

Lees verder

AI

  • 26 aug, 2024

Dead Internet Theory & cybersecurity: chat u met een mens of met AI?

We scrollen allemaal door LinkedIn, Instagram, Reddit of Facebook. We lezen artikelen, lezen comments, bekijken videos en kletsen misschien zelfs…

Lees verder

Uw cyber security bespreken en advies ontvangen?

Afspraak maken

Vragen over cyber security? Bel ons vrijblijvend op:

Afspraak maken

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Privacy policy*