Waarom moet u juist nu extra goed uitkijken voor phishing? En hoe voorkomt u dat u zelf slachtoffer wordt? In dit artikel leggen we alles uit en vertellen we meer over hoe u zich het beste beschermt.
Oke, waarschijnlijk staan cybercriminelen niet te springen zelf het Corona-virus op te lopen, maar op de onrust in de wereld spelen ze gretig in. Phishing-mails vliegen potentiële slachtoffers om de oren en mensen krijgen zelfs telefoontjes met de vraag of ze willen doneren aan fondsen. Een gulle donatie van 25 euro kan al snel oplopen tot duizenden euro’s wanneer een cybercrimineel de ontvanger blijkt.
Wat is phishing precies?
Phishing is een vorm van internetfraude waarbij nep-mails, websites en whatsapp berichten slachtoffers naar officieel uitziende websites lokken. Als ze op deze sites hun (inlog) gegevens achterlaten, een betaling doen of iets (ransomware) downloaden, hebben cybercriminelen hun doel bereikt.
Waarom slaan cybercriminelen juist nu extra toe?
Inmiddels zijn we als samenleving door schade en schande bekend geraakt met het fenomeen phishing. Veel internetgebruikers weten nep-mails of foute links gelukkig te herkennen (hierover later meer). In tijden van angst, zijn we hier echter veel minder alert op. Zeker nu hebben we een continue honger naar informatie over Covid-19.
Iedereen klikt op alles dat met Corona, gezondheid of de economische gevolgen van deze pandemie te maken heeft. Ziet iets er ook maar een beetje betrouwbaar uit en heeft het een prikkelende of zorgwekkende titel? Dan willen we direct verder lezen en weten waar we aan toe zijn.
Phishing werkt het beste bij heftige emoties
Het is goed om te weten dat phishers bijna altijd inspelen op heftige emoties. In het geval van de Corona-pandemie gaat het om angst en onwetendheid waardoor we snel en gedachteloos op links klikken. Maar cybercriminelen spelen ook in op intens geluk. Denk aan de zogenaamde grote geldprijzen of cadeaubonnen die te winnen zijn in een phishingmail. Slachtoffers raken zo blij en gretig dat ze direct klikken.
Mail van het RIVM
Omdat mails heel direct zijn, leveren die cybercriminelen vaak het meeste op. Hang daar een betrouwbare partij als het RIVM aan vast met een update over het virus en de ideale phishingmail is geboren. Inmiddels gaat er al een mail als deze rond. De bijlage bevat gevaarlijke malware .
Dit is slechts één voorbeeld uit een zee aan phishingmails en fakenews artikelen die mensen verleiden hun gegevens achter te laten. Sommige criminelen gaan zelfs zo ver, dat ze namens het RIVM bellen om achter bankgegevens te komen. Ook zijn er phishers die nep-links naar zogenaamde intranets voor thuiswerkers versturen.
Wat kunt u er zelf tegen doen?
Om zelf niet in de “coronaphishing”-val te trappen, doet u er goed aan enkel zelf de website van het RIVM te bezoeken voor informatie. Klik niet zomaar op links, maar typ gewoon handmatig www.rivm.nl in. Het RIVM houdt u elke dag op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het virus en is op dit moment voor Nederlanders de meest betrouwbare bron.
Zo herkent u een phishing-mail
Er zijn een aantal manieren om een phishing-mail te ontmaskeren:
1. Kijk eerst altijd naar de afzender. Is dit niet het RIVM of de Rijksoverheid? Of is het een variatie op hun officiële mailadres? Dan is het hoogstwaarschijnlijk een phishingmail. Op de website van RIVM staat bijvoorbeeld dat info@rivm.nl het huidige e-mailadres is. Het is af te raden elke variatie op dit domein te vertrouwen. Pas ook op voor subdomeinen.
2. Controleer de opmaak van de mail. Sommige phishers vallen door de mand door te weinig aandacht te besteden aan de opmaak van de mail. Ontbreekt de huisstijl van de organisatie waar ze vanuit mailen? Of staan er (grove) spelfouten in de mail? Dan mag u ervan uit gaan dat het phishing betreft.
3. Staat er een link in de mail? Controleer dan eerst de bestemming van deze link door met uw muis eroverheen te bewegen zonder erop te klikken. Ziet u dat het echte adres van de link anders is dan waar deze volgens de mail naartoe zou moeten leiden? Klik er dan niet op.
4. Hebt u toch op de link geklikt? Controleer dan de opmaak van de bestemmingswebsite. Vaak komt deze niet goed overeen met de echte website van de organisatie.
Achter elk linkje kan gevaar schuilen
Een einde van deze pandemie, betekent niet het einde van phishing. Het is belangrijk altijd alert te blijven wanneer u een mail krijgt of op een onbekende link wil klikken. Ga ervan uit dat achter elke link gevaar kan schuilen. IP4Sure biedt meerdere mogelijkheden om uw organisatie weerbaar te maken tegen deze vorm van cybercrime. Lees hier meer.