Direct hulp nodig? Bel of app ons noodnummer.

040-2095020

Trends

  • 26 jan, 2022

Cyber security trends 2022: ontwikkelingen in beveiliging

Hackers en security specialisten: ze zijn continu met elkaar in strijd. Ontdekken aanvallers een nieuwe kwetsbaarheid om te exploiteren (bijvoorbeeld in Log4j)? Dan staan security experts klaar om in de verdediging te gaan.

Dat werkt overigens ook andersom: hoe succesvoller de beveiliging aan de securitykant, hoe harder aanvallers op zoek gaan naar andere methoden. Denk aan Supply Chain Attacks: doordat grote organisaties hun security steeds meer op orde krijgen, gaan hackers via de (vaak kwetsbaardere) supply chain in de aanval.
 

Ontwikkelingen in de cyber security

In dit artikel leggen we de loep op de beveiligingskant. Wat voor ontwikkelingen gaan we het komende jaar zien? Juist (of ook) benieuwd naar de trends in het threatlandschap? Bekijk dan dit artikel.
 

1. Cyber security cultuur

Cyber security is al lang niet meer enkel de verantwoordelijkheid van securityteams. Social engineering aanvallen maken elke medewerker een belangrijk onderdeel in de beveiliging. Een shift naar een organisatiecultuur waarin cyber security een (grotere) rol speelt, ligt op de horizon.

Hoe dat eruit ziet? Denk niet alleen aan awareness trainingen voor medewerkers, maar aan alle acties die de “security-ownership” op de werkvloer vergroten én veilig handelen haalbaar en mogelijk maken. Daarnaast zien we steeds vaker dat developers securecoding al aan het begin van een ontwikkelproces prioriteren (DevSecOps).
 

2. Machine Learning in security oplossingen

Machine Learning zien we steeds vaker terug in security oplossingen. Zo maakt onder andere SentinelOne al actief gebruik van de voordelen van ML. Zoals het herkennen van verdacht acties. Waar vroeger antivirussen afhankelijk waren van vooraf bepaalde virusdefinities, treden ML-based oplossingen op bij nieuwe (nog) niet gedefinieerde bedreigingen.

De bovenstaande toepassing heeft – zoals u leest – nu nog vooral te maken met bedreigingen die op dat moment al aanwezig zijn. Maar er zijn ontwikkelingen die aanwijzen dat we in de toekomst nog meer van Machine Learning mogen verwachten: namelijk dat ze bedreigingen gaan voorspellen.
 

3. Vaker monitoring als beveiligingsoplossing

In ons vorige artikel schreven we al dat misbruik van kwetsbaarheden tegenwoordig steeds sneller optreedt dan voorheen. Dat komt o.a. doordat de kennis en technieken rondom cybercrime toegankelijker dan ooit is. Deze ontwikkeling maakt dat gelaagde beveiliging én monitoring – in het huidige threatlandschap – inmiddels onmisbaar zijn.

In het geval van een brand grijpen we tenslotte ook liever al in op het moment dat het nog een kleine vlam is. Een emmer water is dan al voldoende om de situatie onder controle te krijgen. En de schade? Die blijft beperkt tot een brandvlek in het gordijn. Maar staat de boel al volledig in de hens? Dan verandert de zaak al snel in “redden wat er te redden valt”.

Een Security Operations Center – ook wel SOC – houdt de digitale omgeving voor u in de gaten.
 

4. Een andere vorm van monitoring: Vulnerability Management

Bij monitoring denken we al snel aan een alarmcentrale, precies zoals een SOC in de praktijk werkt. Is er verdachte activiteit? Dan krijgt u een melding. In het geval van Vulnerability Management monitort u ook de gezondheid van de digitale omgeving. Is er ergens een kwetsbaarheid ontstaan (bijvoorbeeld door een update)? Dan zijn er tools die daar een melding van geven én instructies om het op te lossen.

In een tijd waarin aanvallers massaal op kwetsbaarheden afduiken, is die focus op het herstellen van vulnerabilities een nodige next step.
 

5. Focus op Cloud security

In het threatlandschap zien we de ontwikkeling dat aanvallers mee verplaatsen naar de Cloud. Een natuurlijk gevolg is dat aan de beveiligingskant de focus op de security van Cloudomgevingen meegroeit. Vulnerability scans, patch management, MFA, het “least-privilege” principe: het zijn oplossingen die we steeds vaker gaan zien in de securityminded organisatie. Lees hier meer over cloud security.
 

6. Ontwikkelingen in 5G- en IoT beveiligingsoplossingen

Dankzij 5G zijn we in staat nóg meer apparaten aan elkaar te koppelen. De populariteit van Internet of Things zit in de lift, met bijkomende beveiligingsrisico’s. Want zit er in één apparaat een kwetsbaarheid? Dan is de stap naar andere endpoints – of andere delen van het netwerk – zeer snel gemaakt door de aanvaller.

Voor aanvallers is het fantastisch dat ze via zwakke en amper beveiligde apparaten snel binnen kunnen komen. En die snelle verplaatsing op het netwerk is ook zalig voor ze. Reden genoeg om een groei in IoT aanvallen te verwachten. Een upgrade in het detecteren van deze IoT-attacks ligt op de horizon.
 

2022 leunt op inzicht

Kijkend naar de ontwikkelingen in het beveiligingslandschap, is er één conclusie te trekken: dat security experts- en oplossingen veel meer vanuit inzicht vertrekken. Of dat nu inzicht is in de kwetsbaarheden of in verdachte activiteiten.

Ons belangrijkste wapen tegen kwaadwillende hackers is inzicht.
 

Vragen over cyber security?

Roepen deze ontwikkelingen op het gebied van security oplossingen vragen op? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Inschrijven nieuwsbrief

Lees ook...

Aanvallers

  • 26 nov, 2024

Zo blijven hackers onzichtbaar & dit kan u eraan doen

Hackers willen niet gezien worden. Want ja, als iemand ze te vroeg ontdekt, dan is het meestal einde oefening. Maar…

Lees verder

Website security

  • 1 okt, 2024

Wat is security.txt en waarom is het handig?

Sommige beveiligingsmaatregelen kosten zo weinig moeite of geld, dat het enkel een kwestie van doen is. Security.txt is daar één…

Lees verder

AI

  • 26 aug, 2024

Dead Internet Theory & cybersecurity: chat u met een mens of met AI?

We scrollen allemaal door LinkedIn, Instagram, Reddit of Facebook. We lezen artikelen, lezen comments, bekijken videos en kletsen misschien zelfs…

Lees verder

SOC

  • 20 aug, 2024

Wat is MDR: een voorbeeld uit de praktijk

Detection & Response kent intussen een hoop afkortingen. In dit artikel duiken we dieper in MDR: Managed Detection & Reponse….

Lees verder

Uw cyber security bespreken en advies ontvangen?

Afspraak maken

Vragen over cyber security? Bel ons vrijblijvend op:

Afspraak maken

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Privacy policy*