Direct hulp nodig? Bel of app ons noodnummer.

040-2095020

Cyber security

  • 26 mei, 2021

Cloud security en on-premise security: de verschillen

Cloud security en on-premise security: de namen geven al een beetje weg wat de verschillen zijn. Maar: zijn ze wel zo echt zo verschillend? In dit artikel duiken we dieper in het onderscheid.

Cloud security of on-premise security?

Welke van deze twee vormen past het beste bij uw organisatie? Velen hebben daar eigenlijk niet veel in te willen of te kiezen. Waarom? Omdat het volledig samenhangt met de te beveiligen omgeving.  In bijna alle gevallen is er al een bestaande omgeving waar de security op aangepast moet worden. Hoe dat zit? Dat leggen we uit.

Allereerst zijn er 3 soorten omgevingen te onderscheiden:
 

1. On-premise omgeving

De naam zegt het al: hierbij staan de servers in een eigen pand, met alles in eigen beheer. De omgeving is hierdoor enorm goed te overzien: u kan er tenslotte zelf fysiek bij. U moet er natuurlijk wel net de ruimte voor hebben. Daarnaast zijn ook de elektriciteitskosten en het onderhoud voor eigen rekening.

Er is nog een variatie op on-premise: dan staat de server in een datacenter. De server(kast) is zo nog steeds fysiek door u te bereiken en te overzien, maar staat simpelweg in een ander pand.
 

2. Cloud omgeving

Wanneer u computerrekenkracht en serverruimte bij een cloud-provider huurt, maakt u gebruik van een cloud omgeving. De data staat dan wel opgeslagen op serverkasten, maar het is voor u niet zomaar mogelijk deze fysiek te bereiken of te overzien. Bijvoorbeeld omdat ze in een ander land staan. Via een internetverbinding heeft u toegang tot de data. U betaalt maandelijks voor uw gebruik.

Het kan zijn dat u serverkasten deelt met andere afnemers. Koopt u later nog meer geheugen in? Dan is uw cloud omgeving vaak verspreid over meerdere machines.
 

3. Cloud & on-premise

De derde omgeving is een combinatie tussen cloud en on-premise. Organisaties kunnen om meerdere redenen voor deze combinatie kiezen. Bijvoorbeeld omdat ze eerst on-premise begonnen zijn, maar ad-hoc meer geheugen nodig hadden. Dan is een cloud omgeving als aanvulling een snelle oplossing. Tijdelijke uitbreiding kan ook een reden zijn. Of wat dacht u aan een gebrek aan fysieke ruimte voor een extra server?
 

Dan komt de vraag: hoe beveiligt u dat?

In essentie zijn al deze situaties hetzelfde van aard: alle data staat op een machine. Of u huurt die machines (cloud), of u heeft ze zelf gekocht en in uw pand staan (on-premise). Toch verloopt de beveiliging in de praktijk niet helemaal hetzelfde. Vandaar ook de term on-premise security en cloud security.
 

Verschillen in de praktijk: on-premise security

Het geeft velen een fijn gevoel data on-premise te hebben: het maakt alles heel tastbaar. Zo is ook de security tastbaar. Wilt u een firewall? Dan zet u zelf een fysieke firewall ervoor. Gebruik maken van een SOC-dienst? U raadt het al: die implementatie is ook fysiek.

On-premise security gaat alleen wel verder dan Firewalls en SOCs. De beveiliging van de locatie waar uw machines staan is net zo belangrijk. Want wat doet u in het geval van brand? En: hoe voorkomt u dat onbevoegden bij uw servers kunnen komen? Dat laatste brengt een inlooptest in kaart.
 

Verschillen in de praktijk: cloud security

De cloud is een stuk minder goed te vatten. Want is zo’n fysieke firewall wel te plaatsen? Veel verloopt op afstand en virtueel. Een andere uitdaging is data die in de cloud omgeving blijft groeien. Dan is het steeds moeilijker de architectuur te overzien. Beveiligen zonder precies te weten waar data staat is erg lastig.

Het doel en het middel blijft hetzelfde, maar de implementatie van cloud security zit technisch anders in elkaar dan on-prem. Neem een SOC als voorbeeld: in het geval van on-prem zetten we bij u een machine neer die logs verzamelt. In het geval van cloud is de technische inrichting anders. Vaak moet de cloud provider dan technische zaken beschikbaar hebben om koppelingen te maken. Die machines sturen de logs naar de SOC, zodat alles te analyseren valt.

Het klinkt als een gedoe, maar veel securityaanbieders zijn gewend dit snel en goed te regelen. Zo ook IP4Sure. Of u nu cloud- of on-premise security nodig heeft: het is allemaal veilig en goed te implementeren.
 

De echte uitdaging van cloud

De grootste uitdaging die bij cloud omgevingen op de loer ligt, is vooral het “struisvogelen”. Omdat de cloud niet tastbaar is, wordt er niet altijd nagedacht over security. “Dat gebeurt toch al in de cloud?” is dan de opmerking. Verwacht er niet teveel van. Zo krijgt u bijvoorbeeld nooit een melding van Azure dat er verdachte activiteiten zijn in uw cloud omgeving. Dat moet u echt zelf regelen.
 

Dus: on-premise security of cloud security?

Bent u nog in de gelegenheid om een keuze de maken in de soort omgeving die u gaat gebruiken? Maak gebruik van die luxe! In de praktijk ontstaat de architectuur vaak gaandeweg, waardoor de security zich daarop aan moet passen. Maar door al aan de startlijn de behoeften en belangen van uw organisatie te inventariseren, kunt u deze meenemen in uw keuzes. We zien regelmatig managers voorbij komen die dit doen.
 

IP4Sure: implementeert zowel cloud als on-premise security

Wat uw situatie ook is: alle diensten en oplossingen die IP4Sure aanbiedt zijn geschikt voor zowel on-premise als cloudomgevingen. Kennis maken? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Inschrijven nieuwsbrief

Lees ook...

Cyber security

  • 18 apr, 2024

10 WiFi tips: Wat kan een hacker ermee?

Zijn er in Nederland eigenlijk nog wel bedrijven zonder WiFi-netwerken? De friettent? De bakker? Nee, ook die hebben een WiFi…

Lees verder

Detection & Response

  • 9 apr, 2024

Wat is een SOC (Security Operations Center)?

Een Security Operations Center (SOC) is al lang niet meer alleen voor de hele grote jongens. Steeds meer uiteenlopende organisaties…

Lees verder

Threatlandschap

  • 26 mrt, 2024

Hoeveel Smart Home apparaten zijn een poort naar China?

Recent kopte de NOS met “Amerikaanse overheid kan bij e-mail van Nederlandse overheden en kritieke bedrijven”. Het is niet ondenkbaar…

Lees verder

Human Factor

  • 25 feb, 2024

90% van werknemers neemt bewust beveiligingsrisico’s

De mens als belangrijke factor binnen de cyber security is op zichzelf niets nieuws: met social engineering spelen hackers al decennia lang in op…

Lees verder

Uw cyber security bespreken en advies ontvangen?

Afspraak maken

Vragen over cyber security? Bel ons vrijblijvend op:

Afspraak maken

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Privacy policy*