Direct hulp nodig? Bel of app ons noodnummer.

040-2095020

Ransomware

  • 25 mrt, 2020

Ransomware aanvallen en cyberchantage: het is big business

De is één van de sectoren die tegenwoordig veel te maken krijgt met cyberchantage: afgelopen week waren er weer twee buitenlandse instellingen slachtoffer gevallen van ransomware aanvallen. Waarom is chanteren met gijzelsoftware en DDoS-aanvallen zo interessant voor cybercriminelen? En wat kunt u er zelf tegen doen?

Tijdelijke stop gijzeling van zorg-IT

Voor we dieper ingaan op bovenstaande vragen, eerst nog wat “positief” nieuws: enkele ransomwarebendes beloven tijdelijk te stoppen met aanvallen op medische organisaties. Ze hebben besloten zich ethisch op te stellen en voor nu zorg-IT en overheden te vermijden. Een aantal cybercriminelen verklaarden dat ze dit al deden.

Dit alles is naar aanleiding van de aanvallen op de twee instellingen in Tsjechië en Amerika die hierdoor niet meer optimaal hun zorgdiensten konden verlenen tijdens de pandemie. Waarschuwingen en zorgen vanuit de cybersecuritywereld hebben ertoe geleid dat ransomwarebendes beloven de publieke sector voor nu te ontzien en geen ransomware-aanvallen meer op te zetten.

Een temporaire vrijwaring van ransomware aanvallen

Enkele bendes benoemen wel dat deze vrijwaring van tijdelijke aard is. Tot de crisissituatie is gestabiliseerd. Vindt er toch per ongeluk afpersing in de zorg plaats? Dan beloven ze de sleutel die de gegijzelde data ontgrendelt gratis aan te bieden. Getroffen organisaties moeten hiervoor contact opnemen via de contactgegevens die ze kunnen vinden in de losgeldeis. Een bewijs dat ze een zorgverlener zijn is verplicht.

De ransomwarebende achter Maze hebben zich overigens niet aan deze belofte gehouden.

Andere organisaties vangen alsnog klappen, waaronder Thuisbezorgd.nl

De medische wereld is ontzien, maar andere sectoren krijgen alsnog te maken met grote aanvallen. Zo treft de cyberaanval op Thuisbezorgd van vorige week zo’n 100.000 klanten. DDoS’ers hebben de server overbelast, waardoor bestellingen niet goed doorkwamen bij restaurants. Klanten bestelden eten maar kregen vervolgens niets.

De aanvallers eisten dat Thuisbezorgd twee Bitcoin (omgerekend een kleine € 10.000,-) overmaakt om de aanval te staken.

Het bedrijf geeft aan dat de aanval voelde als een vorkheftruck die door een winkelpui naar binnen raasde. Volgens Thuisbezorgd komen hackers er namelijk echt niet zomaar doorheen. Helaas is dat nu toch gebeurd.  Gedupeerde klanten hoeven overigens niet te vrezen: zij krijgen hun geld gewoon terug, mochten ze hun bestelling niet ontvangen hebben.

Cyberchantage: waarom is het zo interessant voor criminelen?

Of aanvallers nu kiezen voor een DDoS-aanval of ransomware: het verdienmodel van cyberchantage is eigenlijk heel simpel. Eerst vallen ze het systeem van een organisatie zodanig aan dat het niet meer te gebruiken is, om vervolgens een oplossing aan te bieden. Uiteraard in ruil voor een flinke vergoeding. Slachtoffers voelen zich noodgedwongen te betalen en cybercriminelen gaan weer door naar hun volgende slachtoffer.

Hoe komen cybercriminelen weg met deze aanvallen?

Aanvallers gaan zo te werk dat ze bijna niet te traceren zijn. Zo vragen ze slachtoffers niet om geld over te maken naar hun bankrekening, maar te betalen in anonieme cryptocurrency. Bitcoins hebben vaak de voorkeur. Door dit soort maatregelen blijven bendes succesvol anoniem en onder de radar. Veel organisaties – zoals Thuisbezorgd – vinden aangifte doen dan ook zinloos en kiezen ervoor dit niet te doen. Toch raadt de politie aan altijd een melding te maken van cybercrime.

Daarnaast adviseert de Nederlandse overheid ook nooit te betalen. Dit houdt tenslotte het verdienmodel van deze bendes in stand en houdt het verspreiden van ransomware en het inzetten van gijzelsoftware lucratief. Voorkom liever dat betalen uw enige optie is. Er zijn namelijk manieren om uzelf te beschermen tegen (de gevolgen van) dit soort aanvallen.

Zo beschermt u zich tegen cyberchantage

Cyberchantage: vooral bedrijven krijgen ermee te maken. Ook overheidsinstellingen zoals gemeentes moeten regelmatig hun budgetten inzetten om data terug te krijgen. Toch is dit niet altijd nodig. We geven een aantal tips om uzelf (zowel privé als zakelijk) zo goed mogelijk te beschermen tegen cyberchantage:

1. Hou al uw software up-to-date

Zorg ervoor dat medewerkers of collega’s dit ook doen. Het is niets nieuws dat aanvallers vaak ingangen weten te vinden via verouderde software. Toch vergeten veel mensen gek genoeg alsnog regelmatig te updaten. Updates zijn essentieel! Zeker wanneer het om beveiligingsupdates gaat.

2. Maak regelmatig een back-up

Back-ups zijn een krachtig wapen tegen cybercrime. Bent u toch slachtoffer geworden van ransomware? Dan maakt een back-up het mogelijk de boel te herstellen naar een punt vóór de infectie. Hierdoor is het betalen van losgeld niet meer nodig. Helaas wordt het instellen van automatische back-ups vaak vergeten, zeker door particulieren.

3. Pas op met downloads en onbetrouwbare sites

Het is geen vernieuwende tip, maar wel een belangrijke: pas op met het downloaden van bestanden of het bezoeken van onbetrouwbare websites. Op die manier verkleint u de kans dat u malware binnenhaalt. Liever automatische bescherming? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

4. Tot slot: investeer in sterke beveiliging

Zeker wanneer organisaties gebruik maken van remote desktop-software, is het belangrijk te investeren in goede beveiliging. Controleer uw systemen op kwetsbaarheden met een pentest en zorg voor encryption en two factor authentication. Ontdek hier nog meer beveiligingsoplossingen.

Laat u zich liever adviseren?

Het zelf realiseren van optimale cybersecurity kan nogal een kluif zijn. Laat u zich liever adviseren door cybersecurity experts? Dan nodigen we u uit vrijblijvend contact met ons op te nemen.

Weten wat u moet doen bij een ransomware-aanval? Lees dan dit artikel.

Inschrijven nieuwsbrief

Lees ook...

AI

  • 26 aug, 2024

Dead Internet Theory & cybersecurity: chat u met een mens of met AI?

We scrollen allemaal door LinkedIn, Instagram, Reddit of Facebook. We lezen artikelen, lezen comments, bekijken videos en kletsen misschien zelfs…

Lees verder

SOC

  • 20 aug, 2024

Wat is MDR: een voorbeeld uit de praktijk

Detection & Response kent intussen een hoop afkortingen. In dit artikel duiken we dieper in MDR: Managed Detection & Reponse….

Lees verder

Human Factor

  • 17 jul, 2024

Nederlandse (en Engelse) podcasts over hacken en cybersecurity

Welke cybersecurity podcasts zijn nu echt het luisteren waard? Of het nu voor onderweg is of voor in de vrije…

Lees verder

Cyber security

  • 9 jul, 2024

Dit zijn volgens ons must-reads voor elke IT-professional en ondernemer

Voor veel mensen is de vakantieperiode hét moment om een boek op te pakken: waarom niet meteen lezen over cyber…

Lees verder

Uw cyber security bespreken en advies ontvangen?

Afspraak maken

Vragen over cyber security? Bel ons vrijblijvend op:

Afspraak maken

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Privacy policy*