Offensief
Pentest in Eindhoven
Zeker in de afgelopen jaren heeft de pentest steeds meer bekendheid gekregen. Het is een krachtige manier om inzicht te krijgen in de directe risico’s die de IT-infrastructuur van uw organisatie loopt.
Wat houdt een pentest in?
Het woord pentest is afgeleid van de benamingen “penetratietest” en “penetration test”. Tijdens een pentest gaat een ethisch hacker – ook wel een “white hat hacker” – actief op zoek naar kwetsbaarheden binnen uw systeem, netwerk en/of applicaties. De pentester maakt niet alleen een analyse, maar probeert daadwerkelijk bij gevoelige data te komen. Een pentest komt dus neer op het simuleren van een hackeraanval. Dat is voor veel bedrijven interessant, want zo’n pentest legt meteen de belangrijkste cybersecurity verbeterpunten bloot.
Wie heeft er baat bij een pentest?
Eigenlijk heeft elke organisatie met een IT-infrastructuur baat bij een pentest. Welke gegevens mogen in uw geval absoluut niet op straat komen? Welke bedrijfsprocessen liggen bij uw organisatie stil als u niet meer bij bepaalde data kan? Misschien beheert u wel een applicatie met data van klanten erin. Zeker in het geval van persoonsgegevens zoals bankgegevens of medische informatie is het belangrijk op de hoogte te zijn van de cyberweerbaarheid van uw digitale omgeving.
Wat zijn de zwakke plekken van uw organisatie?
Een pentest helpt met het doeltreffend aanbrengen van cybersecurity verbeteringen. Wanneer u uw systemen actief test op de weerbaarheid tegen cyberaanvallen, weet u precies waar de kwetsbaarheden zitten. Door die te verhelpen, blijft u hackers voor. Want de gevonden achterdeuren staan niet meer open.
Pentesten met dezelfde methodes als die van cybercriminelen.
Een pentest kan zo uitgebreid als u wilt: van het pentesten van een app tot het checken van al uw systemen. Daarbij worden niet alleen de systemen op kantoor onderzocht, ook gegevensbescherming in de Cloud, intranet of bij werknemers op afstand. We gebruiken de methodes die cybercriminelen ook gebruiken, zo kunnen we het beste zien of er mogelijkheden zijn via die weg in uw systemen te komen.
Goed om op te letten: wanneer een pentester onvoorzichtig of onervaren is, kan er het een en ander kapot gaan. Gelukkig zijn onze experts getraind in een voorzichtige en veilige aanpak.
De “white hat hacker”, zoals de pentester ook wel genoemd wordt, zal zich bedienen van handmatige routines en geautomatiseerde pentest tools om tot zijn doel te komen. Er zijn verschillende soorten tests mogelijk:
White box pentest
Bij een white box pentest heeft de hacker op voorhand beschikking over bepaalde informatie. Die informatie kan verkregen zijn via phishing, maar ook mondelinge communicatie op voorhand.
Black box pentest
Deze manier van testen gaat uit van een aanval door hackers zonder enige voorkennis van uw systemen. De term “gelegenheid maakt de dief” is hier vooral van toepassing.
Samen in gesprek?
Hoeveel inzicht wilt u krijgen in de veiligheid van uw ICT-landschap? Wat wilt u precies uit de pentest halen? Neem vrijblijvend contact met ons op om dit samen in kaart te brengen? En hebt u vragen? Neem ook dan contact met ons op.
Artikelen over Pentests
Pentest
Ethisch hacken: aanvallen met toestemming
Inmiddels is ethisch hacken geen onbekende term meer. Dat was jaren geleden wel anders: er werd er nogal vreemd bij…
Lees verder
Uncategorized
Zelf pentest tools gebruiken: wat u moet weten
Pentest tools sporen kwetsbaarheden in een website, applicatie, netwerk of systeem op. Hoe? Een pentest tool “valt” uw systeem aan….
Lees verder
Uw cyber security bespreken en advies ontvangen?
Afspraak maken