CYBER SECURITY.
CYBER SECURITY.
Pentests
Preventie
Inzicht
Cyberlab

Zelf pentest tools gebruiken: wat u moet weten

Pentest tools sporen kwetsbaarheden in een website, applicatie, netwerk of systeem op. Hoe? Een pentest tool “valt” uw systeem aan. Naderhand krijgt u een overzicht van de gedetecteerde problemen. Zo bent u in vogelvlucht op de hoogte van potentiële gevaren en weet u welke lekken u moet dichten.
17 april, 2020

Zelf pentest tools gebruiken

Een pentest is onmisbaar wanneer u streeft naar een waterdicht systeem of platform. Maar is het zelf inzetten van pentest tools de beste manier om achter kwetsbaarheden te komen? Het gebruik van een pentest tool kan klinken als een interessante snelle oplossing. Toch zijn er 5 zaken waar we u adviseren rekening mee te houden.
 

1. Is de pentest tool up-to-date?

Wanneer u een pentest laat uitvoeren, wilt u – als het goed is – er zeker van zijn dat het eindrapport betrouwbaar is. De wereld van de cybersecurity verandert snel, dus het is enorm belangrijk dat zo’n tool volledig up-to-date is wanneer u deze gebruikt.
 

2. Houdt de tool rekening met uw sector-specifieke kwetsbaarheden?

Toch garandeert een up-to-date pentest tool niet dat u optimale resultaten krijgt. Elke organisatie loopt weer andere gevaren. Een algemene penetratietest kan oppervlakkig inzicht geven in de stand van zaken. Toch legt een ethische hacker met een sector-specifieke scope vaak veel urgentere kwetsbaarheden bloot.
 

3. Pentest tools kunnen niet denken als een hacker

Hackers zijn zodanig vindingrijk, dat het maar de vraag is of een pentest tool tot de kern komt. De beste ethische hackers durven te denken als een hacker. Zij gaan onder anderen met logisch redeneren op zoek naar de meest uiteenlopende manieren om binnen te komen. Of een pentest tool dat op zichzelf kan, is te betwijfelen.
 

4. False negatives & false positives

Bij het inzetten van een pentest tool is het belangrijk dat een expert altijd kijkt naar de resultaten. Waarom? Bij pentest tools ligt het risico van false negatives en false positives op de loer: de mogelijkheid dat een tool kwetsbaarheden niet herkent of juist kwetsbaarheden die niet bestaan detecteert.
 

5. Pas op voor ransomware

Helaas komt het vrij vaak voor dat mensen en organisaties die zich willen weren tegen cybercriminelen, alsnog ransomware binnen halen via gratis cybersecurity-tools. Is een pentest tool gratis? Zet dan altijd voor de zekerheid vraagtekens bij de intentie van de ontwikkelaars. Daarbij is het ook te betwijfelen dat gratis versies van pentest tools volledige resultaten geven.

Pentest tools: handig, maar gebruik ze liever niet zelf en laat het aan een expert over!
 

Liever een goed betrouwbare penetratietest?

Laat in dat geval een ervaren ethische hacker pentesten, dan bent u altijd zeker van de beste resultaten. Zeker wanneer uw organisatie te maken heeft met kwetsbare data of om een andere reden absoluut geen risico op een aanval mag lopen.

Een ethische hacker gebruikt zelf de meest betrouwbare tools en kijkt daarnaast nog veel verder dan de uitkomsten van de tools. De ethische hacker voert daar bovenop zelf aanvallen uit en maakt een risico-inventarisatie die naadloos aansluit op de behoeften van uw organisatie.
 

Experts leveren een bruikbare rapportage en helpen bij kwetsbaarheden

Daarnaast hebt u ook het voordeel dat u één aanspreekpunt hebt. Het team van IP4Sure zorgt voor een rapportage die helder en bruikbaar is. En is er toch iets niet duidelijk? Of is er hulp nodig bij het verhelpen van bepaalde kwetsbaarheden die boven water zijn gekomen? Dan staan we altijd voor u klaar om u te helpen of het volledig voor u op te lossen.

Lees in dit artikel meer over pentesten. 

Advies over cybersecurity nodig?

Bel of mail gerust voor een vrijblijvende afspraak, zodat we samen kunnen kijken hoe uw bedrijf veilig verder kan online.

 

Meer weten over pentest tools en het laten uitvoeren van een penetratietest?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Wij werken met veel plezier o.a. voor