Direct hulp nodig? Bel of app ons noodnummer.

040-2095020

Trends

  • 17 jun, 2023

OSINT Investigation: wat voor sporen laat u achter?

Dat het internet een walhalla aan informatie is, weten de meesten wel. Maar wat weet u van OINT (Open Source Intelligence Investigation)? OSINT onderzoekers zetten vrij toegankelijke informatie in voor (onder andere) cyber security doeleinden.

Open Source Intelligence? OSINT? We zijn ons ervan bewust dat we met termen aan het gooien zijn. Dus laten we dieper in gaan op de basis: wat houdt Open Source Intelligence precies in? Wat is een OSINT Investigation? En bovenal: hoe draagt zo’n onderzoek bij aan uw cyber security?

Eén ding is zeker: OSINT laat zien hoe bewust we ons moeten zijn van de sporen die we achterlaten op het internet.
 

OSINT: Open Source Intelligence

Van alle subtypes van threat intelligence, is OSINT misschien wel de meest populaire. Dat heeft alles te maken met de informatie waar het zich op baseert: die is volledig vrij toegankelijk. Open Source Intelligence is namelijk:

– Altijd gebaseerd op informatie die publiekelijk beschikbaar is
– Een analyse van deze openbare informatie
– Met een specifiek onderzoeksdoel
 

Waar komt die OSINT informatie dan vandaan?

We benoemden het eigenlijk al in de introductie: de informatie waar OSINT Investigation zich op baseert is op het wereldwijde web te vinden. Denk hierbij niet alleen aan de informatie die via zoekmachines naar boven komt. OSINT researchers duiken vooral in het deep web voor meer voor hun onderzoek.  Daar staat nog veel meer publiekelijke data.

Voor Open Source Intelligence Investigation is die enorme vijver aan data een zegen en een vloek tegelijk. Kies een onderzoeksdoel en er is waarschijnlijk een hoop over te vinden. Maar start maar eens met het grasduinen door alle beschikbare informatie: het is overweldigend veel!
 

Human Factor

  • 14 okt, 2023

Social engineering: voorbeelden van deze aanvalstechniek

Lees verder

Waar wordt OSINT Investigation voor gebruikt?

Leuk al die informatie op het web: maar wat kan ik er mee? Hoe passen cyber security experts Open Source Intelligence Investigation toe in de praktijk? We sommen een aantal toepassingen binnen de cyber security voor u op:
 

1. Ethisch Hacken

Ethisch hackers zetten pentests in om kwetsbaarheden aan te tonen door deze actief te misbruiken. Op deze manier toont een ethisch hacker precies de security pijnpunten aan. Zo is het mogelijk op tijd actie te nemen. Ethisch hackers kunnen ook OSINT Investigation inzetten. Bijvoorbeeld om meer informatie te krijgen over:

– Datalekken die nog niet ontdekt zijn, bijvoorbeeld gevoelige data die per ongeluk op social media gekomen is
– Gelekte wachtwoorden die (bijvoorbeeld CEO’s) op andere sites gebruikte
– Aanwijzingen voor wachtwoorden (bijv. geboortedatum/autokenteken/hond van een systeembeheerder)
– Assets die gelekt zijn; denk aan eigen code op pastebins
– Software die (nog) niet gepatcht is
– IP-adressen (en wat ermee mogelijk is)
 

2. OSINT onderzoek naar medewerkers

Laten we voorop stellen: zomaar een OSINT onderzoek naar medewerkers starten is niet integer. Dit soort onderzoeken zijn meestal gewoon in samenspraak. Wat aanleidingen kunnen zijn? Bijvoorbeeld wanneer er het vermoede is dat een manager chantabel is. Of wanneer een medewerker iets twijfelachtigs heeft geplaatst of gelekt op het internet.

In deze gevallen zetten cyber security experts Open Source Intelligence Investigation in om te achterhalen of een medewerker een risico kan zijn voor de organisatie. Aan de hand van een onderzoek naar openbare bronnen, wordt dan meer informatie over het internetgebruik van deze persoon verstrekt.
 

3. Awareness voor collega’s

Ook kan awareness een aanleiding zijn. Niet iedereen weet wat voor sporen hij of zij achterlaat op het internet. Of wat de gevolgen zijn van het hergebruiken van (oude) persoonlijke wachtwoorden. In samenspraak met collega’s kan dan een OSINT onderzoek ingezet worden om tastbaar te maken wat voor risico’s er op de loer liggen.

Zo maakt OSINT Investigation tastbaar welke wachtwoorden er in het verleden gelekt zijn. Heeft de medewerker deze nog professioneel in gebruik? Dan is de kans dat hij of zij de risico’s hiervan inziet natuurlijk groot.
 

4. Externe Threats onderzoeken

Het internet is een bron aan informatie: zo ook informatie over toekomstige aanvallen of andere zaken waar threat actors zich mee bezig houden. Over het algemeen zijn er voor het onderzoeken van dreigingen meer bronnen dan alleen Open Source data nodig. Maar pak er een stuk dark web bij en er is een kans dat sommige aanvallen te voorspellen zijn.

En wat dacht u van aanvallen die al plaats hebben gevonden? Data als IP-adressen vallen ook onder publieke data die gewoon toegankelijk zijn. Zijn aanvallers onvoorzichtig geweest en hebben ze datasporen achtergelaten? Dan kan grondig OSINT onderzoek naar die paar sporen â€“ in gunstige gevallen – leiden tot één persoon of een groep aanvallers.
 

Journalistiek OSINT Investigation

Open Source Intelligence Investigation komt ook buiten de cyber security voor. Zo maakt Bellingcat er vooral vanwege journalistieke redenen gebruik van. Zij zijn bekend vanwege hun onderzoeken naar MH17 en de situatie in Syrië: met dit portfolio zijn ze toonaangevend op het gebied van OSINT.

Niet zonder reden heeft IP4Sure zich laten scholen door deze partij, om onze Cyberlab dienst nog beter te maken.
 

Het gevaar dat aan OSINT kleeft

Wat hackers kunnen, kunnen pentesters ook: zij maken gebruik van dezelfde technieken als hackers om kwetsbaarheden te achterhalen en op te lossen. Dit gebeurt ook andersom. Zo is er het risico dat cybercriminelen Open Source Intelligence Investigation overnemen en daar zelf gebruik van maken. Bijvoorbeeld om meer informatie te krijgen over de CEO van een bedrijf.

Belangrijke info om mee te nemen! Dus nogmaals: het is niet verkeerd ons bewust te zijn van de sporen die we – als particulier – achterlaten op het internet.
 

Zelf OSINT Investigation inzetten?

Heeft u vragen over Open Source Intelligence? Of zou u meer willen weten over de mogelijkheden en doeleinden hiervan? Neem vrijblijvend contact met ons op. Dan praten we u graag bij! Het is een erg interessante methode die – naast pentests – meer inzicht geeft in hoe veilig uw organisatie is.

Inschrijven nieuwsbrief

Lees ook...

Website security

  • 1 okt, 2024

Wat is security.txt en waarom is het handig?

Sommige beveiligingsmaatregelen kosten zo weinig moeite of geld, dat het enkel een kwestie van doen is. Security.txt is daar één…

Lees verder

AI

  • 26 aug, 2024

Dead Internet Theory & cybersecurity: chat u met een mens of met AI?

We scrollen allemaal door LinkedIn, Instagram, Reddit of Facebook. We lezen artikelen, lezen comments, bekijken videos en kletsen misschien zelfs…

Lees verder

SOC

  • 20 aug, 2024

Wat is MDR: een voorbeeld uit de praktijk

Detection & Response kent intussen een hoop afkortingen. In dit artikel duiken we dieper in MDR: Managed Detection & Reponse….

Lees verder

Human Factor

  • 17 jul, 2024

Nederlandse (en Engelse) podcasts over hacken en cybersecurity

Welke cybersecurity podcasts zijn nu echt het luisteren waard? Of het nu voor onderweg is of voor in de vrije…

Lees verder

Uw cyber security bespreken en advies ontvangen?

Afspraak maken

Vragen over cyber security? Bel ons vrijblijvend op:

Afspraak maken

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Privacy policy*