Direct hulp nodig? Bel of app ons noodnummer.

040-2095020

Trends

  • 19 apr, 2023

NIS2: voor welke sectoren? En hoe bereidt u zich voor?

Digitalisering maakt ongelofelijk veel mogelijk. Overheden realiseren zich alleen ook dat het – met name essentiële – sectoren kwetsbaar maakt. Om te blijven genieten van de voordelen van de digitale techniek komt er volgend jaar een uitbreiding van de cyber security wetgeving, conform de nieuwe NIS2-richtlijnen.

Wat is NIS2?

NIS is een afkorting voor “Netwerk- en Informatiesystemen”. NIS2 is de opvolger van NIS1 en is een cyber security wet voor essentiële sectoren binnen de EU. De lijst van essentiële sectoren is in de NIS2 uitgebreider ten opzichte van NIS1.

Het doel van NIS2

De EU stelt dat cyber security de sleutel is in het succesvol omarmen van alle voordelen van de digitale ontwikkelingen. Die ontwikkelingen bieden namelijk economische, sociale en duurzame kansen voor vitale sectoren. Maar ze creëren ook nieuwe risico’s.

Cyberaanvallen hoeven geen grenzen te kennen: die kunnen reiken tot heel de Benelux, Europa of zelfs de wereld. Het doel van de wetgeving is het algehele cyber security niveau binnen de EU naar een nog hogere en veiligere standaard dan de NIS1 te tillen.  

Ransomware

  • 13 jul, 2021

Gelaagde beveiliging: het echte wapen tegen ransomware

Lees verder

Wat houdt NIS2 voor mij in?

Als het om wetgeving gaat, is het altijd ingewikkeld het fijne ervan boven tafel te krijgen. Het Digital Trust Center (onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat) heeft een – zo helder mogelijk – overzicht geschetst van wat de NIS2-richtlijn voor u gaat betekenen en hoe u zich het beste voorbereid. Bekijk het NIS2 overzicht van Digital Trust Center hier.

Digital Trust Center: op de hoogte van ernstige kwetsbaarheden

Over het Digital Trust Center gesproken: hun team zit bovenop ontwikkelingen op het gebied van ernstige kwetsbaarheden én verschaft zo snel als dat voor hen mogelijk is kloppende informatie.

We adviseren deze pagina van het DTC in de gaten te houden voor updates hierover.  Het DTC heeft ook een Twitteraccount en LinkedInpagina. Zo verschijnen de updates op uw feed.

Let op: het DTC meldt grote kwetsbaarheden, dus niet kleinere of minder vaak voorkomende. Deze laatsten kunnen alsnog impact hebben op de bedrijfscontinuïteit. Hoe daarmee om te gaan? Vulnerability Management is in dit geval een goede oplossing om te onderzoeken.

Vragen over cyberalerts van DTC?

En heeft u vragen n.a.v. een melding van Digital Trust Center? Bel of mail hierover, want we helpen u graag verder!

Inschrijven nieuwsbrief

Lees ook...

Cyber security

  • 20 nov, 2023

Cyber security: wat is waar en wat niet?

Sommige opvattingen over cyber security staan echte veiligheid in de weg. Maar dat wil niet zeggen dat er niets van…

Lees verder

Pentest

  • 26 okt, 2023

Wat is Red Teaming? 

Red Teaming: een belangrijk en effectief onderdeel van cyber security strategieën. In dit artikel leggen we precies uit wat Red…

Lees verder

Human Factor

  • 14 okt, 2023

Social engineering: voorbeelden van deze aanvalstechniek

Wie weet bent u zelf al eens met social engineering in aanraking gekomen. Die kans is namelijk groot. Wat social…

Lees verder

Aanvallers

  • 3 okt, 2023

Cyberaanval/cybercrime melden bij politie of security bedrijf?

Een cyberaanval vraagt om urgentie. Maar waar moet u cybercrime melden? Bij de politie? Of juist bij een cyber security…

Lees verder

Uw cyber security bespreken en advies ontvangen?

Afspraak maken

Vragen over cyber security? Bel ons vrijblijvend op:

Afspraak maken

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Privacy policy*