Direct hulp nodig? Bel of app ons noodnummer.

040-2095020

Aanvallers

  • 11 jan, 2020

Hoe weet u of u gehackt bent?

Gehackt zijn en het niet door hebben: alles behalve wenselijk en een absolute nachtmerrie. Met de wetenschap dat 60% van de MKB-bedrijven binnen 6 maanden na een hack de deuren moet sluiten, wilt u er hoe dan ook op tijd bij zijn. Maar hoe weet u of uw bedrijf gehackt is?

Het aantal gehackte bedrijven stijgt elk jaar. Helaas zijn hacks niet altijd zichtbaar. In tegendeel: de meeste bedrijven ontdekken datalekken pas na (wederom) 6 maanden. Toch betekent dat niet dat aanvallen niet te detecteren zijn. Het komt er vooral op neer dat nog veel bedrijven er niet op zijn ingericht verdachte activiteit tijdig te ontdekken. In dit artikel geven we tips om op tijd te herkennen of u gehackt bent.

Hoe weet u of u gehackt bent?

Er zijn een aantal aanvallen die u of uw collega’s zelf kunnen herkennen. Het merendeel van de hacks zijn echter wat onopvallender, maar ook die zijn te detecteren. Hoe? Daar gaan we later in dit artikel dieper op in. Eerst de 5 meest zichtbare signalen waar u aan herkent dat er een hack heeft plaatsgevonden:
 

1. Versleutelde bestanden

Inmiddels zijn de meesten wel bekend met de werking van ransomware: aanvallers zetten deze in om op afstand bestanden binnen een bedrijf te versleutelen. Het doel? Geld verdienen. Criminelen beloven de sleutel van de gegijzelde data te geven in ruil voor losgeld. Het slachtoffer bedrijf heeft geen toegang tot deze bestanden tot het gehele bedrag betaald is.

Tegenwoordig komt chantage ook steeds vaker voor: hierbij dreigen aanvallers gegijzelde data publiekelijk te maken.

De kans is klein dat een ransomware-aanval 6 maanden onder de radar blijft. Zo’n aanval is namelijk eenvoudig op te merken: u hebt plotseling geen toegang meer tot alle bedrijfsbestanden. In de meeste gevallen bent u dan wel te laat. Tenslotte zijn alle bestanden al versleuteld. Dan is het maar de vraag of u in staat bent alles onbeschadigd terug te krijgen. Het is daarom belangrijk preventieve maatregelen te treffen.

Denk hierbij aan phishing-awareness trainingen en software die voorkomt dat malafide linkjes en bijlagen via mails binnen kunnen komen. Of software die het gedrag op een systeem analyseert om in te grijpen bij versleuteling. Verder is een solide back-up plan geen overbodige luxe. Zorg dat u de bedrijfsbestanden op meerdere plekken veilig bewaart.

Lees hier meer over wat te doen bij een ransomware aanval.
 

2. Berichten van aanvallers

Voortbordurend op ransomware: hackers willen nog wel eens ransomware-berichten achterlaten. Dit is misschien wel het meest zichtbare teken dat er bestaat, want er is geen ontkomen aan. Een hacker vertelt letterlijk wat er aan de hand is: uw bedrijf is gehackt. Vaak komen deze berichten omhoog op malafide websites waar uw browser u naartoe leidt nadat (of op het moment dat) u geïnfecteerd bent.

Nogmaals: het liefst voorkomt u deze situatie want eigenlijk is het dan al te laat. Zet in op preventie en zorg ervoor dat ransomware geen kans krijgt. En komt het toch in uw netwerk? Zorg er dan voor dat u het op tijd detecteert, nog voordat alle bestanden versleuteld zijn. Een SIEM of SOC helpt u met het op tijd detecteren van verdachte activiteit in uw infrastructuur.

Lees hier meer over het kiezen van een Managed SIEM (SOC) die bij uw bedrijf past.
 

3. Browsers die u omleiden naar vreemde websites

Omleidingen naar andere websites wijzen vaak ook op de infiltratie van een hacker. Het hoeven dus niet alleen ransomware-berichten te zijn. Opent u de browser en leidt deze u een andere website dan de standaard homepage? Dan is de kans groot dat er meer aan de hand is.

Een redirect virus is in dit geval vaak het probleem. Die komen meestal binnen door medewerkers die software van derden downloaden, zonder te overleggen met de security manager. Het komt niet zelden voor dat gratis programma’s geïnjecteerd zijn met zaken die u liever niet op uw computer en netwerk hebt rondzwerven.

Waarom aanvallers dit soort virussen inzetten? Niet alleen om u te irriteren door u steeds op andere pagina’s terecht te laten komen. In de meest “onschuldige” gevallen, leidt het virus u naar pagina’s met advertenties waar ze geld aan verdienen. In het slechtste geval vallen de omleidingen minder op en krijgt u te maken met look-a-like websites. Voert een medewerker daar zijn of haar inloggegevens in? Dan weet u hoe laat het is.
 

 Vermoed u dat u gehackt bent?

> Bel of app naar ons noodnummer 040-2095020 voor directe hulp.

4. Computers beginnen te spoken

Het bezorgt menig mens een hartaanval: een muiscursor die beweegt zonder dat u zelf input geeft. Het voelt bijna alsof iemand anders de computer bedient. In sommige gevallen is er gewoon wat mis met de muis en is die aan vervanging toe.

Maar ben alert: het kan er ook op wijzen dat uw bedrijf gehackt is. Zeker wanneer u op meer vlakken het idee hebt dat derden bezig zijn in uw infrastructuur.

Reageer snel en adequaat door de computer(s) die dit gedrag vertoont direct te ontkoppelen van het netwerk en het internet. Meld uzelf af op alle programma’s en diensten die op deze computer in gebruik zijn en wijzig inloggegevens. Ga daarna op zoek naar de bron door samen met een specialist een onderzoek te starten.
 

5. Vreemde mails van collega’s

Krijgt u een afwijkende mail van iemand die u kent? Bijvoorbeeld met bijlagen of links erin? Ben altijd voorzichtig en vertrouw bijlagen niet zomaar: ook wanneer u de afzender kent, kan het de actie van een hacker zijn. Het wil nog wel eens voorkomen dat aanvallers een gehackt account inzetten om verder toegang te krijgen tot een bedrijfsnetwerk. Dit doen ze door malafide bestanden en links te verspreiden.

In het beste geval wijkt de mail zodanig af van wat u gewend bent dat u meteen door hebt dat er iets niet klopt. Echter zijn aanvallers gehaaid en weten ze u beter om de tuin te leiden dan u denkt. Ze zijn een kei in informatie verzamelen en daarop inspelen. Zo kan het zijn dat ze een document sturen n.a.v. een recente vergadering of presentatie. Hoe voorkomt u dan dat iemand in die mails trapt? En dat uw bedrijf via deze weg gehackt wordt?

U doet er hoe dan ook goed aan software te gebruiken die elke mail automatisch schoonmaakt. Met Check Point Harmony Email and Office bent u beschermd tegen dit soort acties. Voorkom daarnaast ook dat accounts in de handen van hackers komen. Help medewerkers met hun wachtwoordbeveiliging en sterke authenticatie. Verder zijn er simpele mogelijkheden om tekst toe te voegen aan het onderwerp van een e-mail van een extern adres.

Doe hier de Office 365 hack-check en lees hoe u nepmails ontmaskert.
 

Maar hoe herkent u onzichtbare aanvallen?

Zoals we al eerder in dit artikel benoemden, zijn de meeste hacks helaas niet zo opvallend als de bovenstaande scenario’s. Veel bedrijven ontdekken pas op het moment dat het te laat is dat ze gehackt zijn. Voorkom dat u verplicht een melding moet maken van een datalek en hou uw IT-infrastructuur dagelijks in de gaten. Alleen zo detecteert u verdachte activiteiten op tijd en hebt u nog de kans om in te grijpen.
 

Maak gebruik van een SIEM of SOC

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: een SIEM of een SOC maakt u meer in control over uw beveiliging. SIEM software verzamelt continu gegevens over de activiteiten binnen de infrastructuur. Die activiteitslogs helpen u niet alleen te achterhalen hoe een hack plaats heeft kunnen vinden: als u de software goed instelt krijgt u een melding op het moment dat er iets aan de hand is.
 

Voorkom dat u gehackt wordt

Dus: hoe weet u of u gehackt bent? Steeds meer bedrijven kiezen ervoor samen te werken met een Security Operations Center. Een SOC houdt namelijk voor u in de gaten wat er aan de hand is en trekt aan de bel bij belangrijke gebeurtenissen. Zo weet u zeker dat de boel de hele week wordt gemonitord. En is er een melding? Dan bent u in staat snel en op tijd te handelen. Die snelheid is cruciaal: want hoe sneller u handelt, hoe kleiner de schade.

Inschrijven nieuwsbrief

Lees ook...

Cyber security

  • 18 apr, 2024

10 WiFi tips: Wat kan een hacker ermee?

Zijn er in Nederland eigenlijk nog wel bedrijven zonder WiFi-netwerken? De friettent? De bakker? Nee, ook die hebben een WiFi…

Lees verder

Detection & Response

  • 9 apr, 2024

Wat is een SOC (Security Operations Center)?

Een Security Operations Center (SOC) is al lang niet meer alleen voor de hele grote jongens. Steeds meer uiteenlopende organisaties…

Lees verder

Threatlandschap

  • 26 mrt, 2024

Hoeveel Smart Home apparaten zijn een poort naar China?

Recent kopte de NOS met “Amerikaanse overheid kan bij e-mail van Nederlandse overheden en kritieke bedrijven”. Het is niet ondenkbaar…

Lees verder

Human Factor

  • 25 feb, 2024

90% van werknemers neemt bewust beveiligingsrisico’s

De mens als belangrijke factor binnen de cyber security is op zichzelf niets nieuws: met social engineering spelen hackers al decennia lang in op…

Lees verder

Uw cyber security bespreken en advies ontvangen?

Afspraak maken

Vragen over cyber security? Bel ons vrijblijvend op:

Afspraak maken

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Privacy policy*