Direct hulp nodig? Bel of app ons noodnummer.

040-2095020

Aanvallers

  • 8 aug, 2021

Hackers actiever in de zomervakantie: 5 redenen

Wie denkt dat hackers in de zomer met vakantie gaan, heeft het mis. Oké, als ze de kans hebben, gaan ze vast wel even genieten op het strand natuurlijk. Maar wist u dat juist tijdens de zomer – naast kerst & oudjaarsavond – de meeste cyberaanvallen plaatsvinden?

Dat heeft alles te maken met de grote hoeveelheid vakantiegangers in de zomerperiode. Waarom hackers als vliegen op die vakantiestemming af komen? Dat heeft meerdere redenen. Waar spelen aanvallers op in? En hoe bent u daarop voorbereid? In dit artikel gaan we dieper in op cyberaanvallen in de zomerperiode.

Waarom zoveel cyberaanvallen in de zomer?

Is een bedrijf kwetsbaar? Dan slaan cybercriminelen toe. Kwetsbaarheden zijn er altijd, maar met name in de vakantieperiode komen ze iets vaker voor. Hacken in de vakantieperiode is vergelijkbaar met boogschieten met een vizier: raak schieten is dan een stuk eenvoudiger. Er zijn verschillende redenen waarom bedrijven doorgaans kwetsbaarder zijn in de zomer:

1. Werklaptops gaan op reis …en verdwijnen

Of het nu om workaholics of CEO’s gaat: er zijn altijd werklaptops of werktelefoons die gezellig mee op vakantie gaan. Maar hoe meer gesjouw met laptops, hoe meer security-risico’s. Om te beginnen is er de kans op diefstal. Ontbreekt encryptie? Of is toegang ook zonder VPN-clients mogelijk? Dan is de kans dat kwaadwillenden bij de data op die laptop kunnen groot.

2. Wifi-netwerken in het openbaar

Daarnaast onderschatten velen nog steeds het risico van inloggen op onbekende Wifi-netwerken. Het is verbazingwekkend hoeveel tactieken hackers erop nahouden: sommigen gooien hun eigen wifi-netwerk de lucht in. Maakt iemand verbinding? Dan hebben hackers meer rechten dan u zou denken.

Zo’n operatie zetten ze gehaaid op: bijvoorbeeld door het netwerk dezelfde naam te geven als een hotel of horecazaak. Hoe weet u dan nog zeker of verbindt met de Wifi van de McDonalds, of die van een hacker?

3. Mailen tijdens de vakantie is normaal

Even wat mailtjes wegwerken terwijl we op de camping zitten: niemand kijkt er nog van op. Of het gezond is, is een ander verhaal. Maar vanuit security-oogpunt zitten er zeker haken en ogen aan deze ontwikkeling. CEO-fraudeurs hebben er namelijk veel profijt van.

Want tijdens de vakantie van de CEO een vakantie van hem of haar ontvangen? Dat is niet zo raar. Maar controleren of de inhoud klopt door even te bellen? Dat doen we niet zo snel. We gaan tenslotte niet mensen storen tijdens hun vakantie. Vaak is het dus verleidelijk eventuele betalingen daardoor zonder vraagtekens door te voeren. En dat terwijl de mail van een CEO-fraudeur kan zijn.

Kwetsbaarheden

  • 10 jul, 2023

Cyber security in de zomerperiode: hou hier extra rekening mee

Lees verder

4. Meer mensen op vakantie = minder mensen op kantoor

Waar er op de vakantiebestemming het een en ander mis kan gaan, geldt dat ook voor de thuisbasis. Wanneer er minder mensen op kantoor zijn, valt het tegen hoe snel er geschakeld kan worden bij een eventuele aanval. De kans dat bedrijven die geen gebruik maken van een SOC verdachte activiteiten opmerking is al klein, maar bij een kleine bezetting nog kleiner. En heeft iemand iets door? Dan is het niet altijd even makkelijk snel te schakelen om het op te lossen.

5. Wie aanwezig is, is ook in de vakantiemodus

Oké, iedereen doet hard zijn best toch nog productief te zijn tijdens de zomerperiode. Maar het is lastiger wanneer de structuur eruit is en het zonnetje schijnt. Continu missen er collega’s en delen de collega’s die wel aanwezig zijn hun vakantieplannen. Het is bijna onmogelijk niet zelf in de vakantiemodus te raken.

Dat heeft – naast een verminderde productiviteit – helaas consequenties voor de cybersecurity. Die vakantiemodus maakt personeel minder oplettend. Het gevolg? Social engineeringaanvallen zoals phishingacties zijn vaak veel succesvoller. Om nog maar te zwijgen over werknemers die voor de vakantie snel nog het een en ander willen afronden: zij klikken in hun haast een stuk sneller op malafide inhoud.

Hoe gaat u met deze verhoogde risico’s om?

Hoe alerter iedereen is ondanks de zomerperiode, hoe kleiner de kans op grote beveiligingsrisico’s. Maar dat is helaas juist ook de uitdaging: mensen kunnen niet altijd op scherp staan. Het is vrij logisch dat bovenstaande kwetsbaarheden ontstaan. Het is dus goed om voor de vakantieperiode iedereen wat alerter te maken, maar de techniek vangt nog veel meer risico’s af.

Van Encryption tot Securty Operations Centers

Kijk daarom kritisch naar de staat van uw cybersecurity voordat het “cyberaanval-hoogseizoen” start. Wie kan er allemaal bij de data van een gestolen laptop? We benoemden eerder al het belang van Encryption en VPN. Ook is er software die de medewerkers in vakantiemodus helpt met malafide mails. Die controleert mails op schadelijke inhoud voordat ze in de mailbox belanden.

Tot slot is het samenwerken met een Security Operations Center (SOC) een grote aanrader. Zeker in de vakantieperiode. Een SOC houdt actief in de gaten wat er allemaal gebeurt binnen uw infrastructuur. Zijn er verdachte activiteiten of zichtbare cyberdreigingen? Dan krijgt u direct een melding en advies. Lees hier meer over de werkzaamheden van een Security Operations Center.

“Ik ben geen doelwit”: toch wel

Cyberdreigingen kunnen overweldigend en groots aanvoelen. Het is dan comfortabeler de kop in het zand te steken, dan het realistisch in de ogen te kijken. De woorden “Ik ben geen doelwit” zijn in dat geval al snel uitgesproken. Maar helaas: anno 2021 is zowat iedereen een doelwit. Niet alleen gigantische bedrijven zijn interessant, ook kleinere organisaties uit hun supply chain.

En binnen die organisatie is elke medewerker net zo waardevol als het management. Elke weg naar binnen is tenslotte een weg naar binnen. Het is het hele jaar door belangrijk dat iedereen zich verantwoordelijk voelt voor de cyberveiligheid van een organisatie. “Ik krijg niet te maken met phishing” is echt een misvatting op de werkvloer. De (security)techniek, de mens: allemaal moeten ze samenwerken om een organisatie veilig te houden.

Vragen over veiligheid tijdens de vakantieperiode?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie over cyber security oplossingen die de kans op cyberaanvallen verkleinen. Bekijk ook onze andere blogs voor meer kennisartikelen over het verbeteren van de cyberveiligheid van uw organisatie.

Inschrijven nieuwsbrief

Lees ook...

Threatlandschap

  • 26 mrt, 2024

Hoeveel smarthome apparaten zijn een poort naar China?

Recent kopte de NOS met “Amerikaanse overheid kan bij e-mail van Nederlandse overheden en kritieke bedrijven”. Het is niet ondenkbaar…

Lees verder

Human Factor

  • 25 feb, 2024

90% van werknemers neemt bewust beveiligingsrisico’s

De mens als belangrijke factor binnen de cyber security is op zichzelf niets nieuws: met social engineering spelen hackers al decennia lang in op…

Lees verder

AI

  • 20 feb, 2024

Hoe AI onze online anonimiteit op het spel kan zetten

Alexander Klöpping en Wietse Hage hebben een podcast over Kunstmatige Intelligentie: Poki. En zoals ze zelf zeggen stappen ze soms…

Lees verder

Website security

  • 8 feb, 2024

Webapplicatie security: wat is de OWASP Top 10?

Wie zich verdiept in het verbeteren van de beveiliging van webapplicaties is als het goed is de OWASP Top 10…

Lees verder

Uw cyber security bespreken en advies ontvangen?

Afspraak maken

Vragen over cyber security? Bel ons vrijblijvend op:

Afspraak maken

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Privacy policy*