Direct hulp nodig? Bel of app ons noodnummer.

040-2095020

Threatlandschap

  • 16 jun, 2021

Endpoint Protection en het veranderende threatlandschap

Cyber security oplossingen die al een tijd meegaan: daar moeten we kritisch op zijn. Want passen ze nog wel bij het huidige threat-landschap? In dit artikel gaan we dieper in op Endpoint Protection.

Laten we meteen met de deur in huis vallen. Dat Endpoint Protection al een tijdje meegaat, wil in dit geval niet zeggen dat het toe is aan complete vervanging. Sterker nog: Endpoint Protection is belangrijker dan ooit!

Maar de traditionele Endpoint-oplossingen die uitgaan van virusdefinities? Die houden het huidige threatlandschap inderdaad niet meer bij. Ze zijn nog steeds een belangrijk onderdeel van moderne oplossingen: maar cyberaanvallen zijn tegenwoordig te veranderlijk om enkel op de traditionele antivirus te vertrouwen. Het is goed om ook eens te kijken naar moderne vormen van Endpoint Protection.

Allereerst: waarom is Endpoint Protection juist nu zo belangrijk?

1. De hoeveelheid Endpoints groeit

Vroeger was de hoeveelheid Endpoints vaak nog te overzien. Maar met de komst van werktelefoons en daar bovenop nog de thuiswerk-beweging, hebben we te maken met een record aantal Endpoints. Het probleem daarvan? Elk apparaat is een extra aanvalkans voor cybercriminelen.

Hoeveel Endpoints – en dus aanvalkansen – zijn er binnen uw organisatie? Tel het risico maar uit. Zolang een uitgebreid apparatenpark steeds meer de norm wordt, is Endpoint Protection belangrijker dan ooit.

2. Eenvoudig doelwit? Endpoints!

Als het gaat om cyber security krijgen netwerken vaak de meeste liefde, aandacht en actieve controle. Want is een netwerk kwetsbaar? Dan zijn de gevolgen catastrofaal. Endpoints zijn daardoor gevoelsmatig wat ondergeschikt. En juist dat maakt ze een eenvoudig doelwit én – heel ironisch – een potentiële doorgang naar het netwerk. Het gebrek aan Endpoint-controle maakt dat aanvallers vaak (te) laat opvallen.

3. Nog meer groei: stijging in Endpointaanvallen

Cyberaanvallers zijn de grootste innovators: elke keer weten ze weer met nieuwe (massa)aanvalmethodes te komen. Dat doen ze niet voor de lol. Ze doen het omdat het veel oplevert. Zolang cybercrime een lucratieve business blijft, zal het aantal aanvallen alleen maar blijven stijgen. Een jaarlijkse toename in cybercrime is een trend die daardoor niet zomaar verdwijnt. Met name massa-aanvallen zijn steeds vaker zichtbaar. Denk aan bulk malware, ransomware, e-mail phishing en andere veelvoorkomende exploits.

4. Nog eenvoudiger: Endpoints in de handen van mensen

Laat een mens alleen achter met een laptop, tablet of smartphone en risico is gegarandeerd. Niet omdat mensen incapabel zijn. Maar iedereen maakt zo nu een foutje, toch? Helaas is één foutje al genoeg om een datalek in werking te zetten. Een extra vorm van controle en beveiliging is dus extra belangrijk wanneer er een mens aan te pas komt.

Wat voor fouten we het over hebben? Klikken op phishinglinks, onbetrouwbare bestanden binnen halen en ook het installeren van software van derden of het bezoeken van niet-werkgerelateerde websites. Vaak worden die laatste twee ontmoedigd in een securitybeleid. Maar eerlijk? Er is altijd iemand die de grenzen van regels opzoekt.

5. Nieuwe functies, nieuwe gebreken

In deze snelle wereld krijgen apparaten met enige regelmaat updates met nieuwe functies. Van smartphones met verbeterde camerafuncties tot IoT appliances die nóg slimmer zijn gemaakt. Leuk voor de gebruiker, maar niet altijd even leuk voor de security. Dat soort aanpassingen zorgen er regelmatig voor dat er óók weer securityupdates nodig zijn. Meestal komen die wel. Maar wat als ze aan de late kant zijn? Of wat als de gebruiker die update niet op tijd doorvoert?

Let op: ook huidige versies kunnen kwetsbaarheden bevatten. Hoe erg – de meeste – software leveranciers ook hun best doen.

Moderne Endpoint Protection: een muur tegen (massa)aanvallen

De meest moderne Endpoint Protection gaan doorgaans net een stapje verder dan de traditionele antivirus. Die traditionele oplossingen gaan namelijk uit van een threatlijst met virusdefinities. Elke keer gaat de antivirus deze lijst af, op zoek naar iets soortgelijks in een Endpoint.

Het probleem is alleen dat threats zo snel veranderen en ontwikkelen, dat die lijsten nooit 100% actueel zijn. Threats die nog niet bekend zijn komen dus nog altijd door. Slimme Endpoint Protection oplossingen gaan daarom niet uit van zo’n lijst, maar van Artificial Intelligence.

Hoe Endpoint Protection beschermt tegen actuele threats

Endpoint oplossingen die uit gaan van AI kijken naar het “gedrag” van de potentiële bedreiging. Is dat gedrag verdacht of ongewoon? Dan krijgt u een melding. Bijvoorbeeld wanneer er bestanden in een korte tijd versleuteld worden. Dat betekent dat een gloednieuwe aanval die nog bij niemand bekend is, alsnog door de oplossing wordt opgemerkt en tegengehouden.

SentinelOne is Endpoint Protection die met AI werkt. Lees hier meer over hoe SentinelOne werkt en Endpoints beschermt tegen cyberthreats.

Beveilig breed

Toch is het niet verstandig enkel en alleen te vertrouwen op Endpoint Protection. Waar de meesten daar vroeger wel mee weg kwamen, is het threat-landschap daar nu te erg voor veranderd. Aanvallers zijn beter uitgerust dan ooit. De gevaarlijke cybercrime opmars vraagt ons breder te beveiligen. Endpoint Protection blijft een belangrijk onderdeel van die bredere strategie, maar aanvullingen zoals een SOC zijn steeds essentiëler.

Meer weten over Endpoint Protection?

We streven ernaar via onze blogs zoveel mogelijk informatie over cybersecurity te delen. Heeft u toch nog vragen over actuele threats, beveiligingsoplossingen of een van onze diensten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Inschrijven nieuwsbrief

Lees ook...

Cyber security

  • 18 apr, 2024

10 WiFi tips: Wat kan een hacker ermee?

Zijn er in Nederland eigenlijk nog wel bedrijven zonder WiFi-netwerken? De friettent? De bakker? Nee, ook die hebben een WiFi…

Lees verder

Detection & Response

  • 9 apr, 2024

Wat is een SOC (Security Operations Center)?

Een Security Operations Center (SOC) is al lang niet meer alleen voor de hele grote jongens. Steeds meer uiteenlopende organisaties…

Lees verder

Threatlandschap

  • 26 mrt, 2024

Hoeveel Smart Home apparaten zijn een poort naar China?

Recent kopte de NOS met “Amerikaanse overheid kan bij e-mail van Nederlandse overheden en kritieke bedrijven”. Het is niet ondenkbaar…

Lees verder

Human Factor

  • 25 feb, 2024

90% van werknemers neemt bewust beveiligingsrisico’s

De mens als belangrijke factor binnen de cyber security is op zichzelf niets nieuws: met social engineering spelen hackers al decennia lang in op…

Lees verder

Uw cyber security bespreken en advies ontvangen?

Afspraak maken

Vragen over cyber security? Bel ons vrijblijvend op:

Afspraak maken

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Privacy policy*