Direct hulp nodig? Bel of app ons noodnummer.

040-2095020

SOC

  • 26 apr, 2021

SOC-talk: maak kennis met pre-built use cases

“Op maat” klinkt altijd beter dan pre-built. In veel gevallen gaat dat ook op. Maar is het echt van noodzaak dat een SOC álle use cases op maat bouwt?

In dit artikel gaan we dieper in op de verschillen tussen use cases op maat en pre-built use cases. Ze hebben beiden hun eigen voor- en nadelen. Niet elke SOC biedt beide opties aan, dus het is handig te weten wat bij de securitybehoeften van uw organisatie past.

Lees hier meer over het kiezen van een SOC.
 

Wat zijn use cases?

Allereerst: wat zijn use cases precies? In het kort zijn dit instellingen waarmee de SOC bepaalt wanneer en waarvan er een melding komt. Zo zou veel accounts die tegelijkertijd in proberen te loggen op een apparaat een use-case kunnen zijn: dit is (in de meeste contexten) verdachte activiteit. Dan is een melding interessant.

Vaak stelt een SOC samen met u vast wat – voor uw organisatie – relevante use cases zouden zijn.
 

Custom use cases

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn custom use cases volledig op maat gemaakt. De SOC neemt hierbij de moeite om “vanaf 0” een use-case te programmeren en werkend te krijgen in de SIEM-software. Jarenlang waren custom use cases de enige optie bij SOC-diensten.

Dat is prima wanneer u hele specifieke (niche) use cases verlangt: dan is maatwerk altijd het geld waard. Maar wat als uw securitybehoeften generieker van aard zijn? Of wat als u een grote hoeveelheid use cases nodig hebt? Bij SOCs met een traditioneel model betaalt u ook in die gevallen maatwerktarieven.
 

Pre-built use cases

Elke organisatie heeft in grote lijnen andere securitybehoeften. Dat betekent alleen niet dat elke organisatie compleet verschillende use cases verlangt. In de praktijk is er altijd overlap. Daar spelen de pre-built use cases op in: sommige SOCs gebruiken SIEM-software waarin deze vooraf zijn ingebouwd.

Op die manier hoeven klanten geen maatwerk tarieven te betalen voor een wiel dat vaker uitgevonden is. De use cases liggen al klaar. Bij een aantal SOCs betaalt u zelfs niets extra voor alle pre-built use cases. Zo kiest u bij de IP4Sure SOC onbeperkt uit de pre-built use cases.
 

Wat is voor mij geschikt?

Pre-built use cases zijn ideaal voor de securitybehoeften die vaker voorkomen. Maatwerk is handig voor specifieke eisen. Helder. Maar hoe weet u of er pre-built use cases zijn van de meldingen die u nodig hebt? We hebben een document opgesteld met daarin een groot aantal pre-built use cases die de IP4Sure SOC aanbiedt. Zo ziet u in vogelvlucht voor welke use cases er dus geen onnodig maatwerk nodig is.

Interessant om te weten: Rapid7 (de maker van onze SIEM-software) onderzoekt de werkwijze van hackers om daar pre-built use cases op te baseren. Deze use-cases detecteren acties uit de beginfase van een aanval. Hiermee is onze SOC in staat hackers vaak sneller in een vroeg stadium te betrappen.
 

Implementatietijd

Een andere factor waaraan u kan meten wat bij u past, is de duur van de implementatie. Logischerwijs kost maatwerk tijd. In sommige gevallen kan het weken of zelfs maanden duren tot een SOC u volledig van dienst is. Dat terwijl SOCs die gebruik maken van pre-built use cases soms al binnen 2 dagen geïmplementeerd zijn.
 

Dus: pre-built of custom?

Tegenwoordig is dit niet altijd meer een “of” vraag. Ja, er zijn nog traditionele SOCs die enkel custom use cases bieden, maar er zijn inmiddels ook SOCs die beiden doen. Het een sluit het ander dus niet uit. Kiest u voor een SOC met pre-built use cases, maar heeft u in de toekomst toch maatwerk nodig? De IP4Sure SOC combineert pre-built regelmatig met custom.
 

Meer inzicht, en minder concessies

Nu maatwerk niet overal meer de standaard is, zijn concessies ook minder vaak nodig. Bij maatwerk gaan de tarieven tenslotte al snel woekeren, waardoor het niet mogelijk is een heleboel use cases te laten bouwen. Pre-built use cases geven voor hetzelfde geld een stuk meer inzicht.
 

In gesprek over de IP4Sure SOC?

Neem vrijblijvend contact met u op om te onderzoeken of de IP4Sure SOC bij u past. Mail of bel ook gerust voor andere vragen over cybersecurity.

Inschrijven nieuwsbrief

Lees ook...

Cyber security

  • 18 apr, 2024

10 WiFi tips: Wat kan een hacker ermee?

Zijn er in Nederland eigenlijk nog wel bedrijven zonder WiFi-netwerken? De friettent? De bakker? Nee, ook die hebben een WiFi…

Lees verder

Detection & Response

  • 9 apr, 2024

Wat is een SOC (Security Operations Center)?

Een Security Operations Center (SOC) is al lang niet meer alleen voor de hele grote jongens. Steeds meer uiteenlopende organisaties…

Lees verder

Threatlandschap

  • 26 mrt, 2024

Hoeveel Smart Home apparaten zijn een poort naar China?

Recent kopte de NOS met “Amerikaanse overheid kan bij e-mail van Nederlandse overheden en kritieke bedrijven”. Het is niet ondenkbaar…

Lees verder

Human Factor

  • 25 feb, 2024

90% van werknemers neemt bewust beveiligingsrisico’s

De mens als belangrijke factor binnen de cyber security is op zichzelf niets nieuws: met social engineering spelen hackers al decennia lang in op…

Lees verder

Uw cyber security bespreken en advies ontvangen?

Afspraak maken

Vragen over cyber security? Bel ons vrijblijvend op:

Afspraak maken

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Privacy policy*