Direct hulp nodig? Bel of app ons noodnummer.

040-2095020

Resources

Wat is malware? En wat is ransomware?

Wat is malware? En wat is ransomware? Het is niet hetzelfde, maar ze zijn wel familie van elkaar. Malware is een verzamelnaam voor alle schadelijke software die uw computer of netwerk probeert te saboteren. En ransomware is dan weer een type malware. Dus, alle ransomware is malware, maar niet alle malware is ransomware. Net zoals alle vierkanten rechthoeken zijn, maar niet alle rechthoeken vierkanten.

Hieronder duiken we er dieper in:

Wat is malware?

Als eerst malware. Want wat is malware? Het is een afkorting van “malicious software”. Een verzamelnaam voor schadelijke software die netwerken of apparaten infecteert. Virussen, wormen, trojans, spyware, keyloggers en adware: het zijn allemaal vormen van malware. Doelen kunnen zijn: schade aanrichten, gegevens stelen of ongewenste toegang krijgen.

Malware komt op verschillende manieren op uw systeem: via phishing-e-mails, geïnfecteerde downloads, malafide advertenties of gehackte websites. Soms merkt u dat uw computer traag is geworden. Maar malware blijft ook wel eens – zonder detectiesoftware – onder de radar. 

De impact en het voorkomen van malware 

De impact van malware varieert van irritante pop-ups (adware) tot ernstige beveiligingsincidenten. Malware kan leiden tot dataverlies, financiële schade en reputatieschade voor organisaties. Daarom is het superbelangrijk om goede beveiligingsmaatregelen te nemen en altijd alert te blijven op mogelijke malware-aanvallen.

Hoe voorkomt u malware?
Het detecteren en voorkomen van malware vraagt om een slimme combinatie van software en goede gewoontes. EDR-oplossingen, firewalls en intrusion detection systemen (IDS) helpen bij het opsporen en blokkeren van malware. Daarnaast is het belangrijk om uw software up-to-date te houden en uw collega’s te trainen in het herkennen van verdachte activiteiten en phishing-pogingen.

Wat is ransomware?

En wat is ransomware? Ransomware is een type malware dat uw bestanden of volledige systemen versleutelt, waardoor u er niet meer bij kunt. De aanvaller vraagt vervolgens losgeld (ransom) om de versleuteling ongedaan te maken en u weer toegang te geven. Ransomware-aanvallen kunnen erg lucratief zijn voor cybercriminelen en hebben de afgelopen jaren veel schade aangericht.

Ransomware kan uw systeem binnendringen via bijvoorbeeld phishing-e-mails of malafide downloads. Zodra de ransomware actief is, begint het met het versleutelen van uw bestanden en krijgt u een bericht te zien waarin losgeld wordt geëist. Dit losgeld moet vaak worden betaald in cryptocurrency, zodat de aanvaller anoniem blijft.

De gevolgen en het voorkomen van ransomware

De gevolgen van een ransomware-aanval zijn meestal veel groter dan die van bijvoorbeeld adware. Naast het verlies van toegang tot belangrijke data, kunnen bedrijven geconfronteerd worden met flinke financiële kosten, operationele verstoringen en reputatieschade. Sommige bedrijven kiezen ervoor om het losgeld te betalen, maar dit biedt geen garantie dat de gegevens worden vrijgegeven. En: het vergroot de kans op toekomstige aanvallen.

Hoe voorkomt u ransomware?
Hiervoor gelden dezelfde stappen als die voor malware net genoemd zijn. Want ja: ransomware is een soort malware. Regelmatige back-ups van uw gegevens, het up-to-date houden van software, en het trainen van medewerkers. Mocht u toch getroffen worden, dan is een snelle reactie belangrijk: isoleer geïnfecteerde systemen en roep direct uw incident response team in om de schade te beperken.

Voorbereid op aanvallen

Met goede preventie- en detectiemaatregelen kunt u de risico’s van malware en ransomware flink verminderen en beter voorbereid zijn op mogelijke aanvallen. 

Meer weten over wat is malware en wat is ransomware? Of wilt u meer informatie over cybersecurity-oplossingen die malware detecteren? Neem dan contact met ons op of lees onze blog voor meer tips en adviezen.

Technologieën.

Slimme oplossingen beschermen u actief tegen cyber security bedreigingen. IP4Sure adviseert en implementeert.

bekijk alle producten

Imperva

Imperva DDoS Protection

No more downtime. Imperva DDoS Protection bewaakt de bedrijfscontinuïteit bij DDoS aanvallen. Websites blijven bereikbaar. Bedrijfsprocessen lopen door.

Lees verder

Check Point™

Check Point – Harmony Email & Collaboration

Check Point Harmony Email & Collaboration blokkeert malafide e-mails en bestanden, nog voordat ze in de inbox belanden.

Lees verder

Rapid7

InsightAppSec

Rapid7 InsightAppSec scant websites op vulnerabilities en geeft concrete handvaten om deze te verhelpen.

Lees verder

Rapid7

InsightIDR

InsightIDR is een krachtige Incident Detection and Response tool. Het SOC-team van IP4Sure gebruikt InsightIDR als SIEM-software.

Lees verder

Rapid7

InsightVM

InsightVM helpt met kort op de security bal spelen. Het detecteert kwetsbaarheden realtime en geeft duidelijke oplossingen.

Lees verder

SentinelOne®

SentinelOne Endpoint Protection (EDR)

Effectieve data encryptie maakt belangrijke data onbruikbaar voor aanvallers.

Lees verder

Contrast Security

Contrast OSS

Contrast OSS zorgt ervoor dat u altijd bovenop open source software risico’s zit en in geen enkele valkuil trapt.

Lees verder

Contrast Security

Contrast Protect

Runtime Application Self-Protection (RASP): Real-time beveiliging tegen cyberaanvallen van binnenuit.

Lees verder

Contrast Security

Contrast Assess

Secure coding: het is voor elke webdeveloper weggelegd. Ook wanneer u niet alle kennis hebt van cyber security.

Lees verder

Thales

MFA: SafeNet Trusted Access

SafeNet Trusted Access van Thales gaat nog een stap verder dan klassieke Two Factor Authentication.

Lees verder

Imperva

Imperva WAF

De WAF van Imperva is en essentiële extra beschermingslaag voor applicaties.

Lees verder

Pulse Secure

Pulse Secure

Met de SSL VPN oplossing van Pulse Secure is veilig extern inloggen op het bedrijfsnetwerk mogelijk.

Lees verder

Thales

Encryptie

Effectieve data encryptie maakt belangrijke data onbruikbaar voor aanvallers.

Lees verder

Check Point Quantum – Firewall

Check Point is een trendsetter die al jaren de marktleider is op het gebied van Carrier Security.

Lees verder

Uw cyber security bespreken en advies ontvangen?

Afspraak maken

Vragen over cyber security? Bel ons vrijblijvend op:

Afspraak maken

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Privacy policy*