Direct hulp nodig? Bel of app ons noodnummer.

040-2095020

Trends

  • 11 apr, 2023

Onderzoek: potentiële klanten willen minder vaak risico lopen

Waarom is cyber security belangrijk? Schade na een cyberaanval voorkomen is niet meer de enige reden. Het waarborgen van de bedrijfscontinuïteit ook niet. Een onderzoek van Trend Micro laat namelijk zien dat er een nieuwe reden bij is gekomen: klantwerving.

Cyber security als beslissende factor

Of ja, bijgekomen… Jaren geleden (denk aan 2015) werd al opgemerkt dat potentiële klanten vaker vragen stellen over de cyber security van bedrijven waar ze mee overwegen te gaan samenwerken. Een van onze klanten – Please Payroll – deelde een soortgelijke ervaring met ons in dit interview.

Het lijkt erop dat cyber security nu nóg vaker een factor is die bepaalt of een toekomstige samenwerking staat of valt.

Onderzoek naar houding tegenover cyber security

Het onderzoek van Trend Micro is uitgevoerd door Sopio Research. En beperkt zich niet alleen tot Londen en omstreken – daar zit het kantoor van Sapio Research – maar reikt tot 26 landen. Zo waren van de 2.718 ondervraagden er 100+ een besluitvormer binnen een organisatie in Nederland.

Goed om te weten: in dit onderzoek zijn enkel bedrijven van 250+ medewerkers meegenomen.

81% respondenten maken zich zorgen new business mis te lopen

Het grote merendeel van de beslissers geeft aan zich zorgen te maken klanten mis te lopen door hun houding tegenover cyber security. 19% zegt dat dat al het geval is: zij hebben in de praktijk meegemaakt dat deals niet doorgingen doordat ze – in de ogen van potentiële klanten – tekort schoten in hun cyber security.

Aanvallers

  • 16 nov, 2020

De vulnerability scan, de pentest en hun verschillen

Lees verder

Vragen naar cyber security komen vaak voor

Wel 71% van de respondenten zeggen dat ze tijdens onderhandelingen vragen krijgen over hun cyber security. Komt de overige 29% in de toekomst voor dezelfde vragen te staan?

Dat het grote merendeel nu cyber security vragen krijgt vanuit potentials maakt een ding duidelijk: dat we collectief steeds minder zin hebben in een cyberaanval of datalek.

Of ja: we denken na over hoe we deze kunnen voorkomen. Echt zin heeft natuurlijk nooit iemand erin gehad, gaan we van uit.

Connectie tussen cyber security en klantentevredenheid

Zowel particuliere als zakelijke klanten moeten steeds vaker hun (klant)gegevens toevertrouwen aan de dienst waarmee ze samen werken. Twijfel of die data veilig is, maakt de klantbeleving er natuurlijk niet beter op. Wat er met de klantentevredenheid gebeurt na een daadwerkelijk datalek is al helemaal eenvoudig te voorspellen.

Cyber security eisen stellen is nodig

Dat 71% van de respondenten te maken heeft gehad met cyber security vragen vanuit potentials, wil niet zeggen dat klanten veeleisende muggenzifters zijn geworden. Het huidige dynamische threatlandschap laat zien dat het gezond is dat ze cyber security risico’s willen afwegen voordat ze met een dienst in zee gaan.

Potentiële klanten hebben goede redenen cyber security eisen te stellen. We lichten er hieronder een paar uit:

1. Supply Chain Attacks

Grote(re) organisaties hebben hun eigen beveiliging inmiddels vaak goed op orde. Een cyberaanval heeft zo’n grote impact op hun bedrijfscontinuïteit dat deze organisaties met aandacht gelaagde security hebben aangebracht. Hackers zijn hiervan op de hoogte. En in plaats van hun best de doen die beveiligingslagen te doordringen (dat gaat enorm veel tijd kosten), kiezen ze voor een makkelijkere weg: een Supply Chain Attack.

Zo’n Supply Chain Attack houdt in dat de aanvaller via een kleiner bedrijf waarmee de grote organisatie samenwerkt, toch bij de grote organisatie binnen te komen. Vaak hebben kleinere bedrijven – o.a. vanwege budgetten – hun cyber security namelijk nog niet volledig waterdicht. Hebben zij gegevens van het grote bedrijf? Dan biedt dat veel mogelijkheden voor de aanvaller.

2. Datalekken van (klant)gegevens

We brengen allemaal veel data onder bij bedrijven waarmee we samenwerken. Denk aan HR-organisaties. Of aan SaaS-diensten die zijn ingericht voor sales. We vertrouwen ze personeels- en klantgegevens toe. Maar wat als die SaaS-dienst kwetsbaar is?

Het gevolg is dat na een aanval derden direct toegang krijgen tot die gegevens. Hackers kunnen deze gegevens verkopen, inzetten voor CEO fraude, etc. Het is een bron aan informatie die tot nog veel meer schadelijke aanvallen kunnen leiden.

3. Certificering

ISO en NEN: we komen dit soort certificeringen in meerdere sectoren tegen. We hoeven niet uit te leggen dat deze certificeringen bewijzen dat een organisatie – op een bepaald vlak – betrouwbaar is. Maar hoe komen organisaties aan zo’n certificering? Juist: door aan eisen te voldoen. En cyber security kan één van die eisen zijn.

Een voorbeeld: de gezondheidszorg mag enkel samenwerken met organisaties met een NEN 7510 certificering. Dit is om de informatiebeveiliging binnen de gezondheidszorg te waarborgen en patiëntgegevens veilig te houden.

Cyber security: geen barrière, maar een kans

Een lange tijd voelde cyber security als een uitgave waar je niet direct iets van terug ziet. Misschien voelt het eigenlijk nog steeds zo. Het onderzoek van Trend Micro laat zien dat het ondertussen ook iets op kan leveren: (tevreden) klanten.

Inschrijven nieuwsbrief

Lees ook...

Human Factor

  • 17 jul, 2024

Nederlandse (en Engelse) podcasts over hacken en cybersecurity

Welke cybersecurity podcasts zijn nu echt het luisteren waard? Of het nu voor onderweg is of voor in de vrije…

Lees verder

Cyber security

  • 9 jul, 2024

Dit zijn volgens ons must-reads voor elke IT-professional en ondernemer

Voor veel mensen is de vakantieperiode hét moment om een boek op te pakken: waarom niet meteen lezen over cyber…

Lees verder

Cyber security

  • 2 jul, 2024

Second opinion in de cybersecurity

Bij zakelijke relaties denkt niemand snel aan een second opinion. Terwijl we bij de dokter er wel sneller een aanvragen….

Lees verder

Pentest

  • 20 jun, 2024

Wat hacken met stalken gemeen heeft

Hackers maken organisaties en individuen het leven zuur. Ransomware, malware, spyware: ze hebben van alles in huis om apparaten en…

Lees verder

Uw cyber security bespreken en advies ontvangen?

Afspraak maken

Vragen over cyber security? Bel ons vrijblijvend op:

Afspraak maken

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Privacy policy*