Direct hulp nodig? Bel of app ons noodnummer.

040-2095020

Cyber security

  • 9 jul, 2024

Dit zijn volgens ons must-reads voor elke IT-professional en ondernemer

Voor veel mensen is de vakantieperiode hét moment om een boek op te pakken: waarom niet meteen lezen over cyber security? Wij hebben voor u de echte aanraders op een rij gezet: zowel het vermakelijke leesvoer als de leerzame en informatieve boeken.

Het bezitten van actuele kennis is de voedingsbodem van doeltreffende cyber security. Hoe beter wij de werkwijze van cybercriminelen snappen, hoe eenvoudiger het is ze voor te blijven. Zo simpel is het. Op de hoogte zijn van de recente cyberontwikkelingen en de denkwijze van hackers is dan ook een absolute must. Welk cyber security boek pakt u binnenkort op?
 

1. Het is oorlog en niemand die het ziet

Dit inspirerende stuk journalistiek legt ijzersterk de schaduwkant van het internet bloot. Want zijn wij die enigen die toegang hebben tot onze appjes? Wat gebeurt er als de staat het internet inzet om te controleren en saboteren? Hoe zit het met Russische spionnen? En kan de Nederlandse veiligheidsdienst ons wel beschermen?

Het is oorlog en niemand die het ziet” maakt direct voelbaar hoe cyberveiligheid voor niemand een ver-van-je-bed-show is. Modderkolk weet treffend verbanden te leggen tussen wereldwijde gebeurtenissen die te maken hebben met onze digitale wereld. Spannend, toegankelijk, boeiend en verrassend: dat is dit boek zeker. De kans dat u dit boek van 256 pagina’s compleet verslindt is groot.
 

2. “Klont”, door Maxim Februari

Deze zomer meer toe aan een luchtig roman? Boeken over cyberveiligheid hebben vaak een serieuze en bittere toon. Dat geldt voor “Klont” absoluut niet. Het is een humoristisch boek dat lekker wegleest en op bijna satirische wijze een inkijkje geeft in het leven van Bobo Klein van het Ministerie van Veiligheid. Hij moet een beroemde spreker op het gebied van technologie zijn verdachte uitspraken gaan onderzoeken.

Ondanks de luchtige toon, zet het boek wel aan het denken. Februari slaagt erin een waarschuwende dystopie te schilderen die men laat nadenken over de bedreigen van de digitalisering. Want houden we als mens de vooruitgang wel bij? Hoe houden we er nog grip op? “Klont” roept vragen op, dat is zeker.
 

3. The art of deception, door Kevin D. Mitnick

Mitnick weet op vlotte en grappige wijze met zijn anekdotes duidelijk te maken hoe hackers te werk gaan. Hij is er tenslotte zelf een: en een bekende ook. Aan de hand van zijn eigen ervaringen met het aanvallen van bedrijven, werpt hij zijn blik op het cybersecurity landschap. Zijn de maatregelen die bedrijven nemen treffend genoeg? Hoe zou ik mezelf tegen mezelf beschermen?

“The art of deception” is een wat ouder boek, maar Mitnick’s motto “It takes a thief to catch a thief” is nog altijd erg actueel. Dit confronterende boek maakt pijnlijk duidelijk hoe de mens de zwakste schakel is op het gebied van cybersecurity. Phishing is niet voor niets zo populair. Daarnaast geeft Mitnick adviezen hoe organisaties zich met trainingen en security protocollen beter kunnen weren tegen hackers.

4. Je gezicht is nu van ons, door Kashmir Hill

Kashmir Hill, tech-verslaggever bij The New York Times, neemt u mee op een schokkende reis in deze non-fictie thriller. Hill beschrijft hoe één start-up de drijvende kracht is achter een technologie die onze samenleving totaal kan ontwrichten. Een app die in een oogwenk uw hele leven kan blootleggen met slechts één foto: het klinkt misschien als een nachtmerrie, maar dat is het niet. Het bestaat al.

Dit boek is een must-read voor iedereen die wil begrijpen hoe dichtbij we zijn bij een wereld zonder geheimen. Bent u klaar om de waarheid onder ogen te zien? “Als we niets doen, kan dit het einde betekenen van privacy zoals we die kennen.”

5. Cybercrime en cyberwar, door Marc Goodman

Wat speelt er nu? En belangrijker nog: wat gaat er komen? Goodman houdt genadeloos een spiegel voor en laat zien hoe vreselijk naïef we als maatschappij zijn. Naïviteit die we ons niet meer kunnen veroorloven. De snelheid waarop de wereld digitaliseert is niet meer bij te houden: zelfs niet door de politie of geheime dienst. Het is schrijnend hoe cybercriminelen blijven toeslaan en maar een fractie van de daders daadwerkelijk wordt opgepakt. Om nog maar te zwijgen over het enorme leger aan hackers dat Noord-Korea inzet.

Er is een dreiging die toe aan het nemen is. Dat is de boodschap van Goodman. En hoe u zich beschermt? In dit boek schetst de auteur hoe we ons moeten wapenen. Stap 1? Stoppen met naïef zijn.
 

6. Je hebt wél iets te verbergen, door Maurits Martijn & Dimitri Tokmetzis

“Ik heb niets te verbergen”: u hebt het vast wel iemand horen zeggen. Een echte dooddoener. Maar waar die uitspraak op gebaseerd is? Vaak krabbelen mensen toch weer terug wanneer ze de vraag krijgen of ze dan de school waar hun kinderen op zitten willen delen. Of hun actuele locatie. “Nee, liever niet” is dan het antwoord.

Het boek “Je hebt wél iets te verbergen” legt helder en meeslepend uit hoe we als samenleving onze privacy al aan het opgeven zijn. Hoe Apple, Google, Samsung en andere giganten al alles over ons weten. Het verhaal gaat niet heel direct over cybersecurity, maar is zodanig een verwante aanrader dat hij niet in deze lijst mag ontbreken.
 

7. Zó herkent en voorkomt u cybercrime, door Yangkie Kwee

Leest u liever een wat korter boek? In slechts 85 pagina’s maakt Kwee helder duidelijk hoe het oude gezegde Beter voorkomen dan genezen absoluut op gaat voor de cybersecurity. Het boek maakt het nut van preventie effectief inzichtelijk voor elke organisatie. Want hoe alert moet u als organisatie zijn? En wat zijn de gevaren op het gebied van cybersecurity?

Vaak hebt u veel meer grip op de situatie dan u denkt. Geen enkele organisatie is volledig overgeleverd aan cybercriminelen. Het is geen kwestie van geluk hebben. Met een gezond stel hersenen is in de praktijk een hoop te voorkomen. Dat komt in “Zó herkent en voorkomt u cybercrime” goed naar voren.
 

8. Ik weet je wachtwoord, door Daniël Verlaan

Het internet biedt vele mogelijkheden, ook voor criminelen. Wat die mogelijkheden zijn? Techjournalist Daniël Verlaan deelt verbluffende – maar helaas echte – verhalen. Hij ging undercover in schimmige netwerken en ontdekte hoe criminelen te werk gaan.

“Ik weet je wachtwoord” wil u niet paranoïde maken, maar wel minder naïef. Een meeslepend boek dat lekker wegleest.

Docutip: The Great Hack

Voor wie niet van het lezen is nog een Netflix-aanrader: The Great Hack. Eigenlijk is het een documentaire, maar de geniale breinen achter deze productie zijn erin geslaagd een haast thrillerachtige spanning eraan toe te voegen. The Great Hack kijkt weg als een film en brengt het Cambridge Analytica schandaal meeslepend in beeld.

Wat er zo intrigerend aan is volgens ons? De makers vertellen duidelijk en diepgaand hoe mensen te manipuleren zijn met data. Dat dit gebeurt is niets nieuws, maar de documentaire legt pijnlijk bloot hoe er op dit moment al dagelijks misbruikt wordt gemaakt van data. Zo ook tijdens de Amerikaanse verkiezingen. Vaak zijn juist de beïnvloedbare en zwakkere groepen het doelwit.

“Grote ontwrichtingen beginnen met het manipuleren van één persoon. Ben jij zo’n persoon?” – Cadwalladr, journaliste

Inschrijven nieuwsbrief

Lees ook...

Website security

  • 1 okt, 2024

Wat is security.txt en waarom is het handig?

Sommige beveiligingsmaatregelen kosten zo weinig moeite of geld, dat het enkel een kwestie van doen is. Security.txt is daar één…

Lees verder

AI

  • 26 aug, 2024

Dead Internet Theory & cybersecurity: chat u met een mens of met AI?

We scrollen allemaal door LinkedIn, Instagram, Reddit of Facebook. We lezen artikelen, lezen comments, bekijken videos en kletsen misschien zelfs…

Lees verder

SOC

  • 20 aug, 2024

Wat is MDR: een voorbeeld uit de praktijk

Detection & Response kent intussen een hoop afkortingen. In dit artikel duiken we dieper in MDR: Managed Detection & Reponse….

Lees verder

Human Factor

  • 17 jul, 2024

Nederlandse (en Engelse) podcasts over hacken en cybersecurity

Welke cybersecurity podcasts zijn nu echt het luisteren waard? Of het nu voor onderweg is of voor in de vrije…

Lees verder

Uw cyber security bespreken en advies ontvangen?

Afspraak maken

Vragen over cyber security? Bel ons vrijblijvend op:

Afspraak maken

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Privacy policy*