Sommige beveiligingsmaatregelen kosten zo weinig moeite of geld, dat het enkel een kwestie van doen is. Security.txt is daar één van. Omdat we er recent toevallig een paar vragen over kregen – en er wat nieuws over security.txt en WordPress te melden is – dit artikel.
Wat is security.txt?
Security.txt is een tekstbestand dat u toevoegt aan uw website. Het maakt uw website niet direct meer waterdicht, maar het is er zodat beveiligingsonderzoekers of ethisch hackers makkelijk, snel en veilig contact kunnen opnemen als ze (toevallig) een kwetsbaarheid op uw website vinden.
Dan zijn ze meteen bij de juiste en is de kwetsbaarheid daardoor sneller op te lossen.
Wat staat er in de security.txt?
Security.txt bevat belangrijke contactgegevens, zoals een e-mailadres voor veiligheidsmeldingen of een link naar je responsible disclosure-beleid. Ook kan het een PGP-sleutel bevatten, zodat beveiligingsonderzoekers gevoelige informatie veilig kunnen delen.
U plaatst security.txt in de rootdirectory van uw website, meestal te vinden via https://uwdomeinnaam.nl/security.txt. De bedoeling is om een gestandaardiseerde en toegankelijke manier te bieden voor het melden van beveiligingsproblemen.
Waarom security.txt?
Het toevoegen van een security.txt-bestand maakt deel uit van een proactieve cyberverdediging. Als organisatie geeft u hiermee aan dat u serieus openstaat voor feedback van de beveiligingsgemeenschap. Beveiligingsonderzoekers kunnen zonder problemen contact opnemen en kwetsbaarheden melden, wat betekent dat u sneller kunt reageren op potentiële dreigingen voordat ze schade veroorzaken.
Security.txt biedt een directe, gestructureerde manier om meldingen te ontvangen en kan voorkomen dat kwetsbaarheden onopgemerkt blijven. Het verkort simpelweg de reactietijd.
Een hulpmiddel, maar geen oplossing
Toch is het belangrijk om te benadrukken dat security.txt op zichzelf geen oplossing is voor kwetsbaarheden. Het implementeren van security.txt maakt de webapplicatie niet direct moeilijker te hacken. Het is vooral een communicatiemiddel. Zie het dus voor wat het is: een heel klein onderdeel van een beveiligingsbeleid.Â
Hoe implementeert u security.txt?
Het toevoegen van een security.txt-bestand aan een website is eenvoudig en vereist weinig technische kennis. Meestal is het al voldoende om een .txt met de juiste informatie door te sturen naar uw websitebouwer. Het bestand kan de volgende informatie bevatten:
- Contactinformatie: Bijvoorbeeld een e-mailadres voor beveiligingsmeldingen (mailto:security@uwdomeinnaam.nl).
- PGP-sleutel: Voor veilige en versleutelde communicatie.
- Responsible disclosure-beleid: Een link naar het beleid over hoe je omgaat met meldingen van kwetsbaarheden.
- Scope: Optioneel, om aan te geven welke delen van je infrastructuur onder het beleid vallen.
Een voorbeeld van een security.txt kan er als volgt uitzien:
Contact: mailto:security@uwdomeinnaam.nl
Encryption: https://jouwwebsite.nl/pgp-key.txt
Acknowledgements: https://uwdomeinnaam.nl/security-acknowledgements.html
Policy: https://uwdomeinnaam.nl/responsible-disclosure-policy.html
Dit bestand hoort in de rootdirectory van de website, zodat het te vinden is op https:// uwdomeinnaam.nl/security.txt.
WordPress-gebruikers: eenvoudiger dan ooit
Voor wie een WordPress-website beheert, is het toevoegen van een security.txt-bestand sinds kort nog makkelijker dankzij een nieuwe plugin. Deze is gedeeld door de Vereniging van Registrars en maakt het mogelijk om met slechts een paar klikken een security.txt-bestand aan een WordPress-site toe te voegen.
Dit is een eenvoudige manier om direct een open communicatiekanaal te creëren voor beveiligingsmeldingen, zonder dat u technische kennis nodig heeft. Het Digital Trust Center plaatste deze tip.Â
Een security.txt is een kleine moeite
Of u nu werkt voor een grote organisatie of een kleine website runt, een security.txt-bestand is een te kleine moeite om het niet te doen. En voor WordPress-gebruikers is het nu eenvoudiger dan ooit. Meer weten over het zo veilig mogelijk maken van uw website of webapplicatie? Neem vrijblijvend contact met ons op.