Bij zakelijke relaties denkt niemand snel aan een second opinion. Terwijl we bij de dokter er wel sneller een aanvragen. Zeker als er twijfel is over gezondheidsrisico’s willen we zeker zijn van een goede diagnose. Zodat we op tijd juiste behandeling krijgen. Logisch dat we die zekerheid willen. Het gaat wel om onze gezondheid.
Maar ook als het gaat om cyberveiligheid, is een second opinion net zo gegrond. Zoals er van een medische diagnose veel afhangt, is dat ook bij cybersecurity. Een second opinion is niet direct teken van wantrouwen tegenover de huidige leverancier. Of naar uw eigen kunde en beslissingen als – bijvoorbeeld – IT-manager. Het is hoofdzakelijk een risico verlagende zet.
Wat mag ik verwachten van een second opinion?
Een second opinion biedt een onpartijdige en externe evaluatie van de bestaande cybersecurity strategieën, los van bestaande leveranciersrelaties of technologische voorkeuren.
Externe input om de effectiviteit van hun huidige cybersecurity maatregelen te beoordelen dus. Het biedt:
1. Beheersing van risico’s
Door een onafhankelijke evaluatie in de vorm van een second opinion uit te voeren, komen potentiële risico’s eerder aan het ligt. De kans dat iets blijft liggen is kleiner. Want meer ogen hebben ernaar gekeken. Dat verlaagt het risiconiveau aanzienlijk.
2. Onafhankelijke blik
Een second opinion biedt een objectieve beoordeling van de cyberveiligheid van de huidige IT-omgeving. Hierdoor kunnen organisaties een duidelijk beeld krijgen van waar ze staan. Het kan bevestigen dat ze goed bezig zijn. Of brengt juist blinde vlekken aan het licht.
3. Cybersecurity expertise
Een second opinion van een externe cybersecurity partij kan ook juist ontbrekende kennis aanvullen. Misschien regelt uw IT-team de cybersecurity zoveel mogelijk zelf, maar willen ze wel tips vanuit een cybersecurity professional. Vooral bij complexe vraagstukken is een cyber expert die onafhankelijk meekijkt handig.
4. Zin in innovatie
Leuke bijkomstigheid: een second opinion stimuleert innovatie. De kijk van een ander kan als een stimulerende frisse wind werken. Eentje die de zin om weer te innoveren en nog beter te worden, aanwakkert.
Hoe pakt u een second opinion aan?
Het aanvragen van een second opinion klinkt spannender dan het in de praktijk is. U mag ervan uitgaan dat er met een nuchtere en realistische blik naar uw vraagstuk gekeken wordt. Maar hou wel met het onderstaande rekening:
1. Stel (samen) een doel
Waarschijnlijk weet u al waarom u de second opinion wil. Misschien is er twijfel. Misschien wilt u gewoon extra zekerheid en risicobeheersing. Maar: bepaal duidelijk op welke aspecten u een second opinion wil. En welke doelstellingen u ermee wil bereiken. Dit kan samen met de partij die de second opinion uitvoert.
2. Selecteer een onafhankelijke partij
Onderzoek wel de onafhankelijkheid van een partij. Het laatste wat u wil is een second opinion van iemand die u vooral cybersecurity oplossingen van andere merken aan wil leveren. Zorg er dus voor dat ze onafhankelijk zijn. Dat ze geen belangenconflicten hebben met bijvoorbeeld uw huidige leverancier. Neem eventueel uw huidige leverancier ook mee in de reden dat u voor een second opinion kiest.
3. Aanbevelingen en advies
Bespreek de bevindingen en aanbevelingen met uw interne team. Het liefst samen met de partij die de second opinion heeft uitgevoerd. Gebruik deze informatie om weloverwogen beslissingen te nemen voor de toekomst. Zodat uw second opinion ook echt zorgt voor minder risico’s in de toekomst.
Een second opinion van IP4Sure
Onze cybersecurity consultants denken op de lange of op korte termijn mee met uw organisatie. Zij kijken met een frisse blik naar uw cybersecurity. Zeker tijdens een second opinion geven ze onafhankelijk advies. Hun enige doel: uw cyberveiligheid echt verhogen, met aandacht voor uw organisatiespecifieke cybersecurity risico’s.Â
Meer weten over het samenwerken met een cybersecurity consultant van IP4Sure? Of direct een second opinion aanvragen? Neem hier contact met ons op.Â