CYBER SECURITY.
CYBER SECURITY.
Pentests
Preventie
Inzicht
Cyberlab

6 Toepasbare cyber security tips voor thuis

Het is bijna niet voor te stellen, maar een airco op het dak kan cybercriminelen al toegang geven tot uw netwerk. Is de airco verbonden met het internet? En is de firmware verouderd? Dan weet een hacker al genoeg.
14 september, 2020

Cybercriminelen richten zich niet alleen op bedrijven, ook individuen zijn een interessant doelwit. Zeker de afgelopen tijd zijn er ontzettend veel phishing-acties gericht op de particulier en zijn burgers vaker slachtoffer. In dit artikel geven we cyber security tips die u direct zelf thuis toe kan passen voor een betere beveiliging.

Als particulier slachtoffer geworden van een cybercrimineel? Ons Cyberlab-team helpt u graag.

 

Tip 1: Blijf ver van basisinstellingen en fabriekswachtwoorden vandaan

Past u bij de aanschaf van een nieuw apparaat altijd de basisinstellingen en wachtwoorden aan? Voor hackers zijn deze standaard instellingen gelijk aan open deuren. Het is geen onbekend fenomeen dat het veranderen van standaardwachtwoorden als “0000” nog wel eens wordt vergeten. Aanvallers vinden het dan ook zeker het proberen waard te kijken of ze via een airco of wifi-router met basisinstellingen binnen kunnen komen. Pas ze daarom altijd meteen aan.

 

Tip 2: Ga voor sterke, wisselende inloggegevens

Bent u bezig met het veranderen van de standaardwachtwoorden van alle apparaten? Loop dan direct alle andere inloggegevens na. Met name de credentials die eventueel toegang geven tot bankzaken of andere gevoelige data moeten sterk zijn.

Het is geen geheim dat sterke wachtwoorden bestaan uit kleine letters, hoofdletters, cijfers en leestekens. Toch zien we in de praktijk dat vaak voor gemak wordt gekozen. Denk aan wachtwoorden als “wachtwoord123”. Ga nooit voor gemak en kies voor lange (minimaal 20 tekens) en onvoorspelbare wachtwoorden die regelmatig veranderen.

Hoe snel weten hackers uw wachtwoorden te achterhalen? Doe hier de wachtwoord kraaktest. 

 

Tip 3: Regel een gastnetwerk (gast-wifi)

Kunnen uw gasten toegang krijgen tot uw printers, vertrouwelijke documenten en andere onderdelen van uw digitale omgeving? Als ze gebruik mogen maken van uw reguliere wifi-netwerk, is het antwoord daarop ja. Een gastnetwerk is zeker geen overbodige luxe. Met een aparte wifi voor gasten weet u namelijk zeker dat externen toegang krijgen tot enkel een internetverbinding en meer niet.

 

Tip 4: Voer regelmatig updates uit

Verouderde versies van applicaties en firmware zijn kwetsbaar. Ontwikkelaars van software en apparaten stellen niet voor niets regelmatig (beveiligings)updates ter beschikking. Controleer daarom regelmatig op updates en voer ze direct uit.

Helaas komt het nog te vaak voor dat er cyberongevallen ontstaan doordat veel te oude versies van software worden gebruikt. Voorkom dat u op deze manier slachtoffer valt, want het is absoluut niet nodig.

 

Tip 5: Maak nooit gebruik van openbare wifi-spots

Openbare netwerken zijn vaak slecht beveiligd. Sterker nog: sommige hackers hebben zelfs de tactiek met hun eigen router op pad te gaan. Zij zetten dan een nep-netwerk met een betrouwbare naam als “WiFi McDonalds” op in de hoop dat mensen verbinding maken. Daarmee krijgen ze toegang tot meer dan u lief is.

De oplossing is gelukkig eenvoudig: gebruik voortaan een eigen mobiele hotspot.

 

Tip 6: Installeer software niet zomaar

Er is allerlei (gratis) software op de markt die zomaar een bedreiging zouden kunnen vormen. Dit geldt overigens al helemaal voor apps. Lang niet alle apps in de Play- of Applestore zijn veilig. Nog te vaak blijken spelletjes voorzien te zijn van kwaadaardige scripts die toegang geven tot allerhande gegevens. Ben kritisch op wat u installeert. En al helemaal op de telefoonfuncties waar een app toegang tot vraagt.

Ben hier vooral voorzichtig mee wanneer u gebruik maakt van een telefoon of laptop van uw werkgever of organisatie. Een goede regeling is dat het installeren van software van derden altijd eerst overlegd moet worden met een IT- of securitymanager, bijvoorbeeld.

 

Houd uw hoofd erbij!

Het opruimen van onnodige kwetsbaarheden verhoogt uw cyberveiligheid thuis tot op zekere hoogte. Maar zolang aanvallers nog steeds in staat zijn geloofwaardige phishing-acties op te zetten, is dat helaas niet voldoende. Meer dan 50% van de cyberaanvallen thuis hebben een poging tot phishing als bron.

Houd daarom uw hoofd er altijd bij en leer phishing-acties of andere cyberaanvallen te herkennen. Klik hier om erachter te komen hoe uw cyberskils eraan toe zijn.

 

 

Meer kennis over cyber security?

Neem vrijblijvend contact met ons op als u vragen hebt.

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen?

Klik hier om u in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Wij werken met veel plezier o.a. voor