Direct hulp nodig? Bel of app ons noodnummer.

040-2095020

SOC

  • 6 jul, 2020

Een SOC (Managed SIEM) kiezen? Let op deze 6 zaken

Zit er verschil tussen de ene en de andere Managed SIEM/SOC? En hoe kiest u er een die bij uw organisatie past? In dit artikel geven we tips bij het kiezen van een SOC-dienst.

“Data is de nieuwe olie” is een uitspraak die steeds vaker te horen is. Data is goud waard. En hoe meer data, hoe beter. Cybercriminelen hebben logischerwijs al hun pijlen gericht op organisaties die veel data verwerken. Met veel geduld doorzoeken ze uw netwerken en systemen, op zoek naar een ingang. En vinden ze die? Dan slaan ze toe. Soms zonder dat u het zelf door hebt.
 

Een SOC meldt calamiteiten

Daarom is het zeker nu belangrijk precies te weten wat er zich allemaal afspeelt binnen de digitale infrastructuur van uw organisatie. Met een Managed SIEM – ook bekend als SOC – hebt u precies in de gaten wat er gebeurt binnen uw systemen en netwerken. En is er een calamiteit? Dan is het op tijd bekend.
 

Wat is een SIEM?

De afkorting SIEM staat voor “Security Information & Event Management”. Daarmee is SIEM een tool die alle verdachte activiteiten op uw netwerk en systeem traceert en registreert. De tool helpt actief met het creëren van inzicht in alle gebeurtenissen binnen uw digitale infrastructuur. En dat inzicht? Dat helpt u weer met het versterken van uw IT Security.

Het ding is alleen: wie interpreteert die gebeurtenissen? En wie komt in actie bij een verdachte activiteit?

Veel bedrijven hebben geen of een kleine security afdeling. Ideaal gezien zetten deze experts hun kennis en kunde in om de security architectuur binnen uw bedrijf actief te verbeteren. Want eerlijk: wilt u dat uw getalenteerde medewerkers al hun tijd steken in het interpreteren van de informatie die een SIEM levert?
 

Een Managed SIEM, ook wel een SOC

Precies om die reden is een externe Managed SIEM – of SOC-dienst – een ideale uitkomst. Zo hoeft u zichzelf niet bezig te houden met het interpreteren van de logs, maar doen externe security experts dat. Zij kijken wat voor activiteiten er plaats vinden, halen de false postives eruit en maken pas een melding bij daadwerkelijke security incidenten. Zo hoeft uw team zich niet bezig te houden met valse meldingen, maar komen ze alleen in actie bij het echte werk.

En heeft u helemaal geen eigen security team? Dan is het ook mogelijk dat de externe SOC de incidenten direct zelf oplost.

De voordelen van een Managed SIEM/SOC:

  • Inzicht in security incidenten
  • Daarmee de mogelijk (pro)actief in te grijpen
  • Daardoor een lager risico op datalekken en cyberaanvallen
  • Kortom: een snelle diagnose en oplossing

Het SOC van IP4Sure biedt nog een extra voordeel: we geven advies in het verbeteren van uw netwerk. Valt ons iets op? Dan helpen we u met het verhelpen van deze kwetsbaarheden. Zo hebt u niet alleen inzicht, maar verbetert uw security gaandeweg aanzienlijk. Door de efficiënte SIEM-software die we gebruiken (InsightIDR), is onze SOC nog altijd goedkoper dan de meeste traditionele SOCs.
 

Detection & Response

  • 12 jul, 2022

Security Operations Center met EDR?

Lees verder

6 zaken om op te letten bij de keuze van een Managed SIEM/SOC-dienst

1. In hoeverre ontlast de SOC/Managed SIEM?

Zeker wanneer u zelf geen (grote) security afdeling hebt binnen uw bedrijf, is het belangrijk na te gaan in hoeverre de SOC-dienst u ontzorgt. Hoe ver gaat de Managed SIEM in het maken van een risico-inventarisatie per incident? Zetten ze meldingen door, of geven ze ook advies bij de oplossing ervan? Of wilt u dat de Managed SIEM zelf in actie komt bij elk incident en het incident response compleet uit handen neemt?
 

2. Hoe kundig zijn de security experts die de SIEM monitoren?

Aanvullend op het eerste punt, is het interessant om op de hoogte te zijn van de achtergrond die de specialisten van de Managed SIEM hebben. Zeker wanneer u veel verwacht van een SOC-dienst, is het belangrijk dat u te maken hebt met experts die goed op de hoogte zijn van hoe hackers en cybercriminelen kwetsbaarheden uitbuiten. Alleen zo is keer op keer effectief optreden haalbaar.
 

3. Wat wilt u in de SOC-rapporten terug lezen?

Wilt u graag enkel rapporten met incidenten waarbij de false positives eruit gefilterd zijn ontvangen? Of hebt u liever concrete hulp bij het oplossen van de security problemen? Het is goed om te weten hoe ver de SOC-dienst gaat in de communicatie. Ga na wat u verwacht van een SOC en wat bij uw organisatie past.
 

4. Denkt de SOC-dienst mee over lange termijn oplossingen?

Komen bepaalde kwetsbaarheden of fouten regelmatig terug? Dan kan het prettig zijn dat het SOC/Managed SIEM advies geeft over het structureel verbeteren van uw cyber security. Wilt u deze ondersteuning? Ga dan altijd bij de SOC-dienst waarmee u om de tafel gaat na of ze deze service bieden.
 

5.Op wat voor manier houdt de SOC/Managed SIEM verder contact?

Niet elke SOC-dienst heeft de mogelijkheid persoonlijk contact met u te houden. Houdt u van een laagdrempelige benadering en vindt u het belangrijk regelmatig te kunnen bellen met een vraag? Ga dan altijd na of dit mogelijk is.
 

6. Is alles maatwerk of zijn er ook pre-built use cases?

In hoeverre is het SOC wendbaar genoeg om mee te gaan in uw specifieke én niet-specifieke wensen? Niet elke organisatie vindt dezelfde zaken belangrijk. Dus welke resultaten wilt u ontvangen? Sommige Managed SIEMs bieden al veel pre-built use cases. Hierdoor is maatwerk minder vaak nodig, wat kosten en tijd bespaart.
 

De SOC-dienst van IP4Sure

Kenmerkend voor onze Managed SIEM/SOC zijn de cyber security professionals die niet alleen optreden bij incidenten, maar ook meedenken met oplossingen voor de lange termijn. Pragmatisch, laagdrempelig en persoonlijk: dat is waar wij voor staan. Meer weten over onze SOC-dienst? Lees hier verder of neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Inschrijven nieuwsbrief

Lees ook...

Threatlandschap

  • 26 mrt, 2024

Hoeveel smarthome apparaten zijn een poort naar China?

Recent kopte de NOS met “Amerikaanse overheid kan bij e-mail van Nederlandse overheden en kritieke bedrijven”. Het is niet ondenkbaar…

Lees verder

Human Factor

  • 25 feb, 2024

90% van werknemers neemt bewust beveiligingsrisico’s

De mens als belangrijke factor binnen de cyber security is op zichzelf niets nieuws: met social engineering spelen hackers al decennia lang in op…

Lees verder

AI

  • 20 feb, 2024

Hoe AI onze online anonimiteit op het spel kan zetten

Alexander Klöpping en Wietse Hage hebben een podcast over Kunstmatige Intelligentie: Poki. En zoals ze zelf zeggen stappen ze soms…

Lees verder

Website security

  • 8 feb, 2024

Webapplicatie security: wat is de OWASP Top 10?

Wie zich verdiept in het verbeteren van de beveiliging van webapplicaties is als het goed is de OWASP Top 10…

Lees verder

Uw cyber security bespreken en advies ontvangen?

Afspraak maken

Vragen over cyber security? Bel ons vrijblijvend op:

Afspraak maken

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Privacy policy*