CYBER SECURITY.
CYBER SECURITY.
Pentests
Preventie
Inzicht
Cyberlab

Wifi Pentest

De tijd van eindeloos kabels trekken is definitief voorbij: Wifi netwerken brengen enorm veel voordelen mee. Maar er zijn door Wifi ook weer meer risico’s ontstaan.

Een Wifi Pentest onderzoekt deze risico’s. Het geeft gedetailleerde informatie over kwetsbaarheden die zijn ontstaan door Wifi netwerken. Want wie kan er allemaal op welk Wifi netwerk komen? En welke apparaten zijn toegankelijk via Wifi netwerken? Hoe veilig zijn de wachtwoorden van deze apparaten en Wifi netwerken?
 

De Wifi Pentest reikt verder dan routers

Zeker in grote organisaties is het belangrijk overzicht te houden in hoe Wifi netwerken zijn ingeregeld en welke apparaten eraan zijn gekoppeld. Het zijn vaak niet alleen desktops en laptops: ook smartphones en een hoop Internet of Things apparaten. Al deze devices zijn potentieel kwetsbaar. Zelfs niet-gekoppelde devices kunnen kwetsbaar zijn. Is het bijvoorbeeld mogelijk via de gasten wifi bij de printer te komen? En wat kan een hacker daar dan weer mee?

De hamvraag van de Wifi Pentest komt neer op: “Kan er toegang tot het netwerk verkregen worden en hoe is deze toegang geregeld?”
 

Een aanvalssimulatie op Wifi netwerken

Een Wifi Pentest gaat net zoals alle andere pentesten uit van een aanvalssimulatie. Een ethisch hacker gaat actief op zoek naar kwetsbaarheden en misbruikt deze om in kaart te brengen hoe groot de risico’s zijn. Dit gaat een stuk verder dan kijken of alle standaard wachtwoorden zijn aangepast. De ethisch hacker onderzoekt (onder andere) de volgende vragen:

  • Welke Wifi netwerken zijn er in gebruik en welke zakelijk en persoonlijke apparaten zijn er (potentieel) aan gekoppeld?
  • Zijn er gast-netwerken? En hebben die ook daadwerkelijk beperkte toegangsmogelijkheden?
  • Wat voor traffic loopt er via deze Wifi netwerken? Hoe zijn ze ingeregeld?
  • Welke kwetsbaarheden zijn er aanwezig?
  • En hoe zijn ze te exploiteren? Is het mogelijk om in het systeem te komen? Via welke “paden”?

Hoe veilig zijn uw Wifi netwerken?

Heeft u nog nooit omgekeken naar de veiligheid van uw Wifi netwerken en wil u weten hoe veilig alles is ingeregeld? Of wilt u jaarlijks in de gaten houden hoe veilig de situatie is? Neem vrijblijvend contact met ons op en optimaliseer uw cyber security.

 

 

Meer weten over het belang van een pentest?

Neem dan contact met ons op voor meer informatie hierover.

Wij werken met veel plezier o.a. voor