CYBER SECURITY.
CYBER SECURITY.
Pentests
Preventie
Inzicht
Cyberlab

Microsoft lanceert Ion

Blockchain is hét buzzwoord dat de afgelopen jaren door IT-land zoemde. De mogelijkheden waren eindeloos en de technologie zou de hele digitale wereld gaan veranderen. Maar daadwerkelijke praktische toepassingen, behalve die voor cryptomunten, bleven grotendeels uit.
18 juni, 2019

Bring your own identity: Microsoft lanceert Ion, de decentrale identiteitsoplossing op de Bitcoin-blockchain

Tot nu toe, want Microsoft lanceerde zojuist Ion: een decentrale identiteitstool op de Bitcoin blockchain. En dat is goed nieuws voor onze veiligheid, vinden wij.

Het is op zijn minst een verwonderlijke zet van Microsoft om Ion te lanceren. Het is om te beginnen een open source project en Microsoft staat niet bepaald bekend om zijn openheid. Ook de keuze voor de Bitcoin-blockchain is opmerkelijk. Blijkbaar vindt Microsoft dat de Bitcoin-blockchain een aantal goede eigenschappen bezit waar zij gebruik van willen maken en dat is een opsteker voor de Bitcoin. Hoe dan ook: het is eindelijk een praktische toepassing die de langlopende belofte van blockchain in lijkt te lossen.

 

Microsoft lanceerde zojuist Ion - IP4Sure

Waarom je identiteit decentraliseren?

Je online identiteit is een van je meest waardevolle bezittingen, dus die wil je goed beschermen. Wanneer je gegevens staan opgeslagen bij een bepaalde partij, dan bestaat er de kans dat die gegevens op straat komen te liggen, hetzij door hackers, hetzij door een fout van de beheerder, hetzij doordat je data wordt doorverkocht aan derden. Iedereen kent het fenomeen wel dat je op heel veel verschillende sites in kunt loggen met je Facebook- of Google-account, bijvoorbeeld bij HelloFresh of Airbnb. Dat brengt natuurlijk de nodige security-risico’s met zich mee: Facebook en Google zijn commerciële partijen die bestaan bij gratie van jouw gegevens en je moet er maar vanuit gaan dat zij hier op een zorgvuldige manier mee omgaan. Bovendien kan je identiteit zomaar op straat komen te liggen wanneer ze gehackt worden. Enter blockchain.

Hoe werkt Ion?

Wanneer je identiteit wordt versleuteld via de Bitcoin-blockchain, dan staan je persoonlijke gegevens weliswaar nog steeds bij een bepaalde partij opgeslagen (in dit geval Microsoft), maar de sleutel om die gegevens te kunnen inzien ligt bij de gebruiker zelf: je gebruikt de sleutelstructuur van het Bitcoin-netwerk om je identiteit te versleutelen. Dit betekent dat Microsoft niet bij jouw gegevens kan en eventuele hackers die toegang krijgen tot je gegevens ook niet. Zonder sleutel kunnen ze de data immers niet lezen, ook al staat die op hun eigen servers.

Welke mogelijkheden biedt dit?

Je kunt je misschien voorstellen dat deze technologie op een gegeven moment de standaard wordt voor het beheren van je digitale identiteit. Waar je nu bij bijvoorbeeld HelloFresh of Airbnb inlogt met je Google- of Facebook-account, zou je hier in de toekomst de optie om in te loggen via Ion kunnen zien. Maar ook je bankzaken en alle andere platforms waarvoor een login vereist is, zoals bijvoorbeeld DigiD, kunnen natuurlijk op deze manier ontsloten worden. Zo zou je zelfs op een veilige manier bij je medische gegevens kunnen komen. Dat is nu allemaal nog toekomstmuziek, maar het zijn reële mogelijkheden wanneer Ion een succes blijkt.

Bring your own identity

Dankzij deze technologie moet het mogelijk worden om voor elk platform en elke online toepassing je eigen identiteit mee te nemen. Dat geeft in principe veel meer waarborgen voor de veiligheid van je persoonsgegevens en je privacy: niet alleen beheer je zelf de sleutel om toegang tot de gegevens te krijgen, maar je bent bij Microsoft (net als bij Apple) bovendien niet zelf het product, zoals bij Facebook en Google. Bovendien is het feit dat de oplossing open source is nog een extra garantie voor veiligheid: iedereen kan immers controleren of er geen onbetrouwbare code wordt gebruikt. En dat voelt toch net wat veiliger…

Meer weten?

Bel naar +31 40-2444666

Mail naar info@ip4sure.nl

Of ga naar onze contactpagina

Wij werken met veel plezier o.a. voor