CYBER SECURITY.
CYBER SECURITY.
Pentests
Preventie
Inzicht
Cyberlab

Pentest

Een pentest geeft inzicht in de kwetsbaarheden binnen uw infrastructuur. Door met een pentest actief te testen op weerbaarheid tegen cyberaanvallen, blijft u aanvallers voor. Hoe een penetratietest precies eruit ziet? Dat leggen we uit.

Allereerst: waarom een pentest? Het helpt blinde vlekken te voorkomen. Want hoe haalt u alles uit uw cybersecurity oplossingen als er ondertussen een tal van achterdeuren open staan voor hackers? Met een pentest krijgt u inzicht in (de ernst van) deze achterdeuren. Ook geven we advies hoe uw IT-team deze het beste sluit, wat uw cyberveiligheid aanzienlijk verbetert.

Klik hier om meer te lezen over verschillende soorten pentests.
 

Wat is een pentest?

“Pen” in pentest staat voor “penetration”. De pentest heeft zijn naam te danken aan de methode die pentesters gebruiken. Een ethisch hacker probeert namelijk uw digitale omgevingen binnen te dringen, oftewel: te penetreren. Op die manier krijgt de ethisch hacker inzicht in de kwetsbaarheden die aanvallers kunnen uitbuiten. Een pentest richt zich op zowel de aanwezigheid van uw organisatie in de Cloud, als op uw interne netwerk en uw website.
 

Het uitvoeren van een pentest: kruipen in de huid van een hacker

Voor een goede penetratietest is het noodzakelijk dat wij in de huid van de hacker kruipen. Onze specialisten zullen middels de laatst bekende methoden proberen om ongeoorloofd toegang te verkrijgen tot uw systeem, waarbij er getracht wordt om zichzelf toegangsrechten te geven om zo snel mogelijk bij gevoelige informatie of applicaties te belanden.
 

U ontvangt de resultaten van de pentest in een helder rapport

Er werkt niets zo verhelderend als daadwerkelijk ongeoorloofd verkregen informatie te presenteren, die u wellicht veilig achtte. Uiteraard voeren wij alle penetratietests met de grootste zorg uit, waarbij wij voorkomen dat er echte schade ontstaat. Onze specialisten weten exact waarmee zij bezig zijn en nemen hun verantwoordelijkheden serieus. De integriteit van uw data blijft dus gewaarborgd.
 

Hoe gaat een ethisch hacker te werk?

Een inkijkje in de werkwijze van een ethisch hacker? Stan van der Vleuten, ethical hacker bij IP4Sure, demonstreerde in een online kennissessie waar hij zich mee bezig houdt:
 


 

 

 


White box en Black box pentesten: de verschillen

De “white hat hacker”, zoals de pentester ook wel genoemd wordt, zal zich bedienen van handmatige routines en geautomatiseerde pentest tools om tot zijn doel te komen. Er zijn verschillende soorten tests mogelijk:
 

Wat is een white box pentest?

Bij deze manier van werken heeft de hacker op voorhand de beschikking over bepaalde informatie, bijvoorbeeld verkregen via phishing of een ander datalek. Deze test is met name geschikt om te controleren hoe integer de gebruikers binnen uw organisatie zijn, waarbij er zowel nalatigheid als kwaadwillendheid in het spel kan zijn.
 

Wat is een black box pentest?

Deze manier van testen gaat uit van een aanval door hackers zonder enige voorkennis van uw systemen. De term “gelegenheid maakt de dief” is hier vooral van toepassing.
 

Pentest en Security Audit: de verschillen

Een Security Audit is een beveiligingscontrole, waarbij mogelijke kwetsbaarheden in kaart worden gebracht. Een pentest gaat een stap verder, door deze gevonden kwetsbaarheden ook daadwerkelijk te gebruiken om binnen te komen. Daarmee is een pentest altijd nog waardevoller dan een audit, omdat er gewerkt wordt met concrete resultaten.

Lees hier over de misvattingen rondom pentesten.
 

Samen in gesprek?

Hoeveel inzicht wilt u krijgen in de veiligheid van uw ICT-landschap? Wat wilt u precies uit de pentest halen? Neem vrijblijvend contact met ons op om dit samen in kaart te brengen? En hebt u vragen? Neem ook dan contact met ons op.

 

 

Meer weten over het laten uitvoeren van een pentest?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Wij werken met veel plezier o.a. voor