CYBER SECURITY.
CYBER SECURITY.
Pentests
Preventie
Inzicht
Cyberlab

Cybersecurity risico’s die bedrijven lopen tijdens de Corona-crisis

Afspraken afzeggen, werktijdverkorting aanvragen, gespreid werken of zelfs thuis werken: in deze crisistijd moeten bedrijven veel moeilijke, maar broodnodige beslissingen maken. Het Corona-virus dwingt ons ingrijpende acties in te zetten die hoe dan ook veel impact hebben op de bedrijfsvoering. Laat geen steken vallen en let ondanks de drukte ook op de volgende cybersecurity risico’s. Het voorkomt een hoop (extra) ellende:
16 maart, 2020

1. Tijdelijke thuiswerk oplossingen

“Zet toch maar even een VPN verbinding op” en “We zetten de RDP connecties wel even open”: het zijn populaire tijdelijke oplossingen om thuiswerken mogelijk te maken. Bedrijven die niet helemaal ingericht zijn op thuiswerken, geven nu op deze manier toegang op afstand. Maar of het verstandig is?

Beveiligingsrisico’s van deze tijdelijke thuiswerk oplossingen

Natuurlijk is het aanlokkelijk – en soms zelfs noodzakelijk – om externe toegang te verlenen als snelle oplossing. Toch zou dit nooit ten kosten mogen gaan van de security. Ook niet in tijden van crisis. Aanvallers leggen hun werk écht niet neer: datadiefstal, ransomware en andere soorten cybercrime blijven een groot risico. Maak het ze dus niet te makkelijk.

Nu de nood zo hoog is, is remote inloggen zonder deze beveiligingen echter verleidelijker dan ooit. Op zich is er niets mis met de VPN verbindingen zelf. Voorwaarde is wel dat dus wel de juiste beveiligingen zijn toegepast.

Het direct extern openzetten van RDP is hoe dan ook nooit een goed idee.

Het advies van IP4Sure

Blijf allereerst ver van het openzetten van de RDP connecties vandaan. Kiest u voor het opzetten van een VPN verbinding? Voeg dan altijd extra beveiligingsmaatregelen zoals (end-to-end) encryption en two factor authentication (2FA) toe.

Two factor authentication houdt in dat gebruikers twee stappen moeten doorlopen om ergens toegang tot te krijgen. Denk aan het invoeren van een wachtwoord + extra SMS code.

Snel hulp nodig bij het veilig opzetten van externe verbindingen? We helpen graag met het implementeren van deze extra beveiligingsmaatregelen om cybercrime door thuiswerken te voorkomen. Neem hier contact met ons op.


2. Phishing met nep thuiswerk-portals

Naast de beveiligingsrisico’s die verbonden zijn aan het verkeerd opzetten van externe connecties, maken cybercriminelen ook gebruik van de phishing-methode bij thuiswerkers. Hoe ze dat doen? Gewoon collega’s per mail zogenaamd informeren over een thuiswerkportal die helemaal niet bestaat.

De risico’s en het advies van IP4Sure

Wat de beveiligingsrisico’s zijn? De links of bijlagen in deze mails leiden eigenlijk altijd naar malafide websites en bestanden. Risico’s als ransomware en datadiefstal liggen op de loer. De beste manier om hiermee om te gaan? Maak allereerst uw werknemers alert van deze vorm van cybercrime en leg uit welke thuiswerk maatregelen er daadwerkelijk plaats gaan vinden.

Volg daarnaast alle tips in dit artikel. Voelt het toch niet veilig? Dan heeft IP4Sure nog trainingen en geautomatiseerde oplossingen die die gevolgen van phishing tot een minimum beperken. Deze maatregelen zijn sowieso altijd een goed idee! De mens is tenslotte de zwakste schakel als het gaat om cybersecurity.

3. Andere aanvallen door cybercriminelen

Zoals ik aan het begin van dit artikel al benoemde, hebben bedrijven ontzettend veel te regelen in deze crisis. Iedereen zit met zijn hoofd overal en nergens. Onoplettendheid is in deze crisis een logisch gevolg, maar helaas wel een gevaarlijke. Aanvallen vallen minder snel op, malafide linkjes worden sneller perongeluk aangeklikt en ga zo maar door.

Terwijl iedereen druk bezig is met dingen regelen, plannen maken en voorkomen dat de Corona-crisis grote economische schade toebrengt, grijpen cybercriminelen hun kans om toe te slaan. Zorg ervoor dat ze geen vrij spel hebben.

De oplossing

IP4Sure biedt een aantal tools die alert blijven wanneer u en uw medewerkers de ogen op iets anders gericht hebben.

 

Blijf veilig, ook digitaal

Crisissituaties leveren een hoop regelwerk op. Terwijl u er alles aan doet de situatie zo veilig mogelijk te houden, helpen wij graag bij het waarborgen van de digitale veiligheid. Wilt u meer informatie hierover? Neem dan vooral contact op.

Meer informatie over veilig werken op afstand?

Neem contact met op, dan helpen we u verder op weg!

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen?

Klik hier om u in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Wij werken met veel plezier o.a. voor