CYBER SECURITY.
CYBER SECURITY.
Pentests
Preventie
Inzicht
Cyberlab

2020: durven we terug te kijken?

“Kunnen we 2020 niet gewoon overslaan?” en “Laten we dit jaar maar zo snel mogelijk vergeten” zijn opmerking die regelmatig voorbij komen. Ja, het waren rumoerige maanden. Willen we eigenlijk wel terugblikken? Omdat de jaarwisseling toch altijd een mooi moment van bezinning is, vinden we het hoe dan ook waardevol nog even terug te kijken naar het bewogen jaar 2020.
15 december, 2020

Wat viel ons dit jaar vooral op als het gaat om cybersecurity? En waren er nog hoogtepunten om te vieren? Net als de rest van Nederland, wisten we in 2020 totaal niet waar we aan toe waren. Gelukkig mogen we achteraf zeggen dat het een jaar vol mooie projecten en ontwikkelingen was!

 

Digitale afhankelijkheid: zichtbaarder dan ooit

Eerder keken we al terug op de eerste twee kwartalen van het jaar 2020. De wereld werd flink met de neus op de feiten gedrukt: alles wat eerder vanzelfsprekend voelde, bleek ineens helemaal niet meer zo gewoon.

Zo mocht in januari een groot deel van Nederland niet meer remote werken vanwege de Citrix-kwetsbaarheid. Vervolgens waren we juist weer massaal aan huis gekluisterd vanwege de pandemie. Bij beide gebeurtenissen werd de digitalisering een belangrijke hoofdrolspeler. Men staat er niet altijd bij stil: maar we zijn als samenleving afhankelijker van de IT dan ooit!

Dat was in 2020 extra te voelen.

 

Maar hoe zou het zonder zijn geweest?

Die afhankelijkheid levert zowel mogelijkheden als uitdagingen op. Dankzij de techniek kon een deel van de economie blijven draaien: digitaal. Wereldwijd profiteerden we meer dan ooit van de huidige mogelijkheden binnen de IT. Niet alleen economisch. Ook sociaal. WhatsApp en videobelplatforms hebben velen door de social distancing dagen heen gesleept.

Hoe zou de pandemie er wel niet uit hebben gezien in een tijd zonder internet? Daar kunt u zich vast wel een voorstelling bij maken.

 

Thuiswerken: een blijvertje

Er klinkt steeds vaker het geluid dat (deels) thuiswerken een blijvertje is. Mensen gaan zelfs al verhuizen naar buitengebieden, nu het dankzij remote werken minder erg is een eind van kantoor vandaan te wonen.

 

Een bewustere aanpak

Toch zijn die (thuiswerk)mogelijkheden van deze tijd niet alleen maar rozengeur en maneschijn: er kleven meteen ook uitdagingen aan vast. Want wat te doen wanneer u niet meer terug kunt vallen op uw digitale infrastructuur? Bijvoorbeeld door een cyberaanval?

Inmiddels is de vraag niet meer “Hoe faciliteren we remote werken?”, want daar zijn de meeste bedrijven wel in geslaagd. De vraag is nu: hoe nemen we veiligheid voldoende in overweging? Hoe meer we verbonden zijn met het internet, hoe meer er voor de cybercriminelen te halen is. We zien dat een pandemie als deze ervoor zorgt dat men anders kijkt naar security: bewuster.

 

De digitale dreiging groeit, helaas

Dat is ook wel nodig. Ondanks dat in de media al langer klinkt dat de digitale dreiging groeit, is het voor velen steeds voelbaarder. Zeker aan het begin van de pandemie waren er maar weinig mensen die niet te maken kregen met corona-phishing. Cybercriminelen maken gretig gebruik van de actualiteit. Dit jaar vielen de volgende dreigingen vooral op:

  • Aanvallers maken slim gebruik van actuele gebeurtenissen en de onbedwingbare hang naar informatie in tijden van onzekerheid.
  • Aanvallers handelen niet alleen gericht, maar ook opportunistisch. Sterker nog: de meeste incidenten zijn opportunistisch van aard.
  • Aanvallers maken vooral misbruik van phishing en kwetsbaarheden in (externe) systemen om zo toegang te krijgen. Dat sluit aan op de opportunistische aanvallen.
  • Dat maakt elke organisatie met (onbedoelde) kwetsbaarheden een doelwit. Ook het MKB: aanvallers proberen steeds vaker via hen bij grotere doelwitten binnen te komen.

 

Meer meldingen van digitale noodgevallen

Ook voor ons is het dit jaar extra voelbaar. We zien zelf dat steeds meer bedrijven last hebben van ransomware, hacks en gerichte aanvallen. Ondanks dat onze Cyberlab-dienst al langer bestaat, hebben we dit jaar vaker dan ooit organisaties aan de telefoon gesproken die acute hulp nodig hadden.

 

Nieuw: IP4Sure Noodnummer

Ons nieuwe noodnummer speelt daar natuurlijk ook een rol in. Deze hebben we eerder dit jaar in het leven geroepen om de drempel tot het zoeken van hulp te verlagen. Het is knap lastig nog helder na te denken in een panieksituatie: zo ook tijdens een cyberaanval. Onze cybersecurity specialisten komen direct in actie wanneer u het noodnummer belt en zorgen dat de schade beperkt blijft.

 

Noodnummer

> Bel of app naar 040-2095020 voor directe hulp

 

Nieuw: IP4Sure SOC

Het jaar 2020 stond ook in het teken van het IP4Sure SOC, onze nieuwste dienst. Het IP4Sure SOC is uw digitale bewaker die security incidenten op tijd signaleert: onze cybersecurity specialisten monitoren uw digitale omgeving en komen in actie bij belangrijke alerts. Ze geven u advies bij het realiseren van een oplossing. Zo voorkomt u dat hetzelfde beveiligingsincident onnodig vaker optreedt en blijft de cyberweerbaarheid van uw organisatie op peil.

Lees hier meer over het SOC-diensten.

 

We proosten alvast op 2021!

Ondanks de bewogenheid van het afgelopen jaar, kijken we er positief op terug. Natuurlijk met een dubbel gevoel, want het jaar heeft vooral op mondiaal niveau veel dieptepunten gekend. Maar dat haalt de pret van de mooie projecten en nieuwe ontwikkelingen van dit jaar niet weg. We kijken uit naar wat 2021 voor ons in petto heeft. Proost!

 

Meer kennis over cyber security?

Neem vrijblijvend contact met ons op als u vragen hebt.

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen?

Klik hier om u in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Wij werken met veel plezier o.a. voor